PROIZVEDENO U PRNJAVORU: Domaći sapun i miris i lijek

Tatjana Maksimčuk-Basta iz Prnjavora bavi se izradom prirodnih sapuna. Njene proizvode su u početku koristili članovi porodice i bliža rodbina, a onda su dobili i svoje vjerne kupce.

"Sapune pravim hladnim procesom, kombinacijom destilovane vode, kaustične sode sa veoma kvalitetnim uljima kao što su kokosovo, palmino, maslinovo, laneno, ricinusovo i suncokretovo. Svako od njih ima poseban efekat na kožu, a raznim kombinacijama istih izrađujem sapune za lice, ruke i tijelo, kao i sapune za osjetljivu dječju kožu", govori Tatjana.

Po zanimanju profesor engleskog jezika i majka dvoje djece, Tatjana kaže kako je veliki interes za njene sapune i kako su kupci zadovoljni, te se uvijek vraćaju.

 "Svi kupci su zadovoljni. Ja se trudim da što više koristim domaće materijale poput meda i maslinovog ulja", ističe ona i dodaje da su njeni proizvodi i bez hemikalija, te se praktično mogu jesti.

"Sva ulja i začini koje koristim za sapune se koriste i u ishrani, eterična ulja koja koristim su kvalitetna ulja koja se koriste za masažu i aromaterapiju. Prirodni sapuni koje izrađujem su idealni za sve tipove kože, a pogotovo za osjetljivu. Redovnom upotrebom ovakvih sapuna dolazi do ublažavanja određenih stanja kože kao što su ekcemi, psorijaza, osip", dodaje ona.

Dodaci u ovim kozmetičkim poslasticama su razni začini koji sapunima daju boju, isto tako i sušeni cvjetovi raznih ljekovitih biljaka. Eterična ulja lavande, ruže, narandže, eukaliptusa daju im miris. Tatjana kaže da sastojke kupuje u apotekama, u marketima na odjelima zdrave hrane, a jedan dio potrebnih sastojaka, kao i kalupa, nabavlja putem interneta. Ističe da se postupak izrade sapuna sastoji iz dva dijela.

"Priprema sastojaka i kalupa, nakon čega slijedi vaganje i spajanje sastojaka. Spoj destilovane vode i kaustične sode, koji se rashladi na temperaturu od oko 40 stepeni Celzijusa, se dodaje u kombinaciju ulja zagrijanih na približno istu temperaturu. Nakon toga se štapnim mikserom sve zajedno miješa 10-15 minuta dok ne dođe do procesa saponifikacije i dok smjesa ne poprimi formu pudinga. Nakon toga se u  smjesu dodaju začini koji daju boju sapunima i eterična ulja koja im daju miris. Sapuni u kalupima ostaju dva do tri dana, nakon čega ih vadim iz kalupa i držim u prozračnoj prostoriji narednih mjesec dana. U zavisnosti od željene količine sapuna, cijeli proces traje od sat i po do dva", ispričala je Tatjana.

Kako kaže, plan joj je pravljenje sapuna posebnog izgleda, koji bi bili u skladu sa nekim praznicima, ali dodaje da je teško pronaći odgovarajuće kalupe čija bi forma odgovarala njihovom smislu i značenju.

"Mada, i ovi oblici sapuna koje sada izrađujem mogu da se uklope u standardne poklone namijenjene za ove posebne prilike. Zasad izrađujem sapune za djecu, koji su posebnog izgleda za krštenja, rođendane i babine", pojašnjava ona. Poznato je da žene više vole da eksperimentišu, te Tatjana kaže da je i njen sapun za brijanje pronašao svoj put do muških vlasnika.

 "Sjećam se da sam svog supruga morala natjerati da ga isproba, nakon čega se oduševio i nastavio je da ga koristi", dodaje ona.

Sapun od lavande  

Potrebno:    

250 g naribanog bijelog sapuna   

 1 dl jakog čaja od lavande  

  sok od pola limuna    

2 kašike bademovog ulja    

1 kašičica eteričnog ulja od lavande

 Priprema: U emajliranu posudu staviti naribani bijeli sapun, preliti čajem od lavande, pa lagano zagrijati na pari uz povremeno miješanje drvenom kašikom, dok se smjesa ne rastopi. Dodati sok od limuna, skloniti s vatre, ostaviti da se prohladi i umiješati lavandino i bademovo ulje. Sipati u male nauljene kalupe i ostaviti da odstoji 24 časa.

Dobijeni domaći sapun od lavande ostavite da se prosuši najmanje dvije sedmice prije upotrebe.

 Sapun protiv akni  

Potrebno:   

 300 g bijelog sapuna 

   50 g škrobnog brašna    

7 dl jakog čaja od ruzmarina    

10-15 kapi eteričnog ulja ruzmarina

 Priprema: Nariban sapun staviti u emajliranu posudu i preliti sa četiri decilitra čaja, a onda lagano zagrijavati na pari uz povremeno i blago miješanje drvenom kašikom dok se smjesa potpuno ne rastopi. Skloniti sa šporeta i ostaviti da se prohladi desetak minuta.

U smjesu lagano, uz miješanje, dodavati škrob, ulje ruzmarina i ostatak čaja od ruzmarina, dok se ne dobije kremasta masa. Ovlaženim rukama oblikovati loptice umotane u foliju i ostaviti ih da odstoje 24 časa. Domaći sapun izvaditi iz folije, umotati u papir i ostaviti da se suši najmanje dvije sedmice.

 Korisni savjeti:

 Ako želite da napravite sapun sa šarama, nemojte da ga bojite, već samo rastopljenu smjesu razlijte u kalup. Kapnite nekoliko kapi boje i masu drvenim štapićem promiješajte nekoliko puta. Ukoliko vam se više sviđa da šare budu jedva primjetne i tanke, za miješanje koristite čačkalicu.

 Višebojne sapune dobićete ako kalup punite u tri ili više slojeva različitih boja. Ne zaboravite da svaki sloj prvo mora dobro da se ohladi, pa tek onda da se na njega razlije sljedeći sloj u drugoj nijansi.       Eterična ulja se ukapavaju u smjesu sapuna u trenutku dok je ona još vruća, odnosno dok je još na pari.

Tagovi: