POLITIČARI SRPSKE: Referendum nikog ne ugrožava

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ga danas apsolutno ne interesuje ni Savjet za sprovođenje mira ni njihova saopštenja. Ostali političari Srpske istog mišljenja - referendum legalan i legitiman.

"U danu, u kojem sam dobio unuku i koji je tako poseban za mene i za moju porodicu, ne pada mi na pamet da se bavim PIK-om i njihovim saopštenjima", poručio je Dodik odgovarajući na pitanje da prokomentariše izjavu ambasadora PIK-a kojom pozivaju vlasti Srpske da ne održe referendum o Danu Republike.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić izjavio je da je današnja izjava ambasadora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira očekivana i da je evidentno da nema upotrebe bonskih ovlaštenja.

"Nema upotrebe bonskih ovlaštenja jer bi to značilo da bi u narednih pet godina u BiH samo OHR morao ponovo donositi odluke. Drugo, mislim da ova osuda referenduma nije pametan stav PIK-a zato što pokazuje jednostranost", rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske naglasio je da nikad nije čuo, a da bi volio da jeste, tako snažnu osudu činjenice da već 16 godina četiri kantona u Federaciji BiH nemaju Srbe kao konstitutivan narod.

Ivanić je smatra da je PIK pod velikim uticajem Sarajeva i da je očito da jednostrano nastupa.

"Rješenje ove situacije jeste da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju Republike Srpske, time bi referendum bio potpuno legalan, ne bi niko mogao da ga ospori, a ako bi Ustavni sud donio odluku da je i tada Dan Republike neustavan, mi bismo tada trebali da uvedemo Dan državnosti Republike Srpske, da provedemo odluku, a zadržimo 9. januar kao ključni praznik Srpske", zaključio je Ivanić.

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović izjavio je da referendum kao pravo građana ne može proizvesti bilo kakve probleme unutar BiH.

On je, nakon poziva ambasadora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ vlastima Srpske da ne održe referendum o Danu Republike, istakao da ne vidi nijedan razlog zašto bi Narodna skupština mijenjala odluku iza koje stoje sve političke stranke u Srpskoj.

Borenović je rekao da se očekivalo da će Savjet za sprovođenje mira pod određenim pritiskom donijeti odluku u kojoj nedostaje dovoljno argumentacije za uvid u to šta je sporno u sadržaju referendumskog pitanja.

"Izjava se jednima sviđa, a nama se ne sviđa. Ona je žestoka i vjerovatno donesena pod određenim političkih pritiskom iz Federacije BiH, ali ne može, niti treba da proizvede političke turbulencije u BiH", rekao je Borenović.

On je istakao da nejedinstvo PIK-a po pitanju stava o referendumu govori da ne postoji usaglašen stav među zemljama članicama tog tijela.

Lider PDP-a je primijetio da u izjavi PIK-a nema pominjanja bonskih ovlaštenja, koja su ranije pravila određenu vrstu političke diskriminacije u BiH.

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta Dragan Čavić izjavio je da je očekivan stav Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira o referendumu o Danu Republike Srpske, jer da je Ustavni sud Bih donio pravnu odluku "ne bi bilo sve ove gužve".

Čavić je ocijenio da Ustavni sud BiH nije imao šta da traži o pitanju Dana Republike Srpske, jer je to pitanje entiteta, te da su činjenice, koje je taj sud koristio prilikom donošenja ove odluke, bile političkog, a ne pravnog karaktera.

"Smatram da datum održavanja referenduma treba da bude poslije odluke Ustavnog suda BiH po apelaciji koju je uputila Narodna skupština Srpske na njegovu odluku o neustavnosti Dana Republike. Time smo dali šansu tom sudu da još jednom, ali na pravnim postulatima, uoči svoju grešku koju je napravio kada je proglasio neustavnim Dan Republike", rekao je Čavić.

Čavić je nazvao zabrinjavajućim što se u kominikeu PIK-a navodi da je "primio k znanju uvjeravanja Vlade Srpske da je cilj referenduma da bude korak ka sprovođenju odluke Ustavnog suda BiH", te istakao da je to iznenađujući zaokret u stavovima Vlade.

"Ako tako misli i predsjednik Republike, onda imamo izigranu referendumsku inicijativu. Mi smo dali podršku referendumu i želimo da se sprovede", naveo je Čavić.

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić izjavio je da referendum o Danu Republike ne vrijeđa nikakva načela Ustava BiH, Dejtonskog sporazuma, niti se njime remeti opšta klima u zemlji.

Pavić je, reagujući na poziv ambasadora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira /PIK/ vlastima Srpske da ne održe referendum o Danu Republike, istakao da su odluku o referendumu konsenzusom donijele sve političke partije u Republici Srpskoj, što je jednoglasno usvojeno na sjednici Narodne skupštine Srpske.

On je dodao da samo navedeni faktori mogu donijeti odluku da se referendum ne održi.

"Razumijem preporuku ambasadora PIK-a, ali je činjenica da ona nema uporište u pozitivnom pravu. To je samo politički osjećaj tih zemalja da se nešto može poremetiti. Ne mislim da se bilo šta može poremetiti nego se može samo dobiti mišljenje građana o ovom problemu", rekao je Pavić.

On je poručio onima koji namjeravaju da eventualno ukinu Dan Republike Srpske da će se 9. januar slaviti dok je god Srba.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić izjavio je da današnja izjava ambasadora Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira kojom pozivaju vlasti Republike Sropse da ne održe referendum o Danu Republike, ima za cilj da se napravi što napetija situacija.

On je istakao da povodom toga Republika Srpska treba da ostane mirna i da insistira na demokratskim pravima.

"Ukoliko smatraju manje bitnim entitete nego državu, nevjerovatno je da su toliko obratili pažnju na stvar koja bi za svaku državu trebala biti banalna - jedan praznik u entitetu i od toga naprave pitanje stabilnosti ili nestabilnosti, života ili smrti", naveo je Stevandić.

On je rekao da to govori da je to pitanje samo povod da se izvrši pritisak na Srpsku i da su iza ovoga neke skrivene namjere.


"Potpuno je jasno da to služi za raspirivanje ekstremizma i negativnog raspoloženja prema Republici Srpskoj, a što će mnogo obradovati vehabije i islamske ekstremiste, a s druge strane znači uvođenje političkog aparthejda, jer se u 21. vijeku jednom evropskom narodu ograničavaju najosnovnija prava", naglasio je Stevandić.

Ambasadori Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mira, uz izdvojeno mišljenje Rusije, pozvali su danas vlasti Republike Srpske da ne održe referendum o Danu Republike Srpske.

Tagovi: