KO JE BIO SVETI NIKOLA: Odgovor ove slatke djevojčice nasmijaće vas od srca

Veliki praznik i slava mnogobrojnih građana, Sveti Nikola, danas se obeležava širom Republike Srpske. Praznuje se kao dečiji, jer na današnji dan mališani dobijaju poklone ukoliko su bili poslušni.

Osim što su se radovali slatkišima, igračkama i drugim poklonima, najmlađi, bar oni u Prnjavoru imali su priliku i da „glasno“ kažu šta znaju o ovom svetitelju.

Naime, prnjavorska televizija K3 mališanima iz ovog grada danas je zadala zanimljiv zadatak - morali su da odgovaraju na pitanje „Ko je bio Sveti Nikola?“.

U „moru“ simpatičnih izjava na ovu temu, odgovor jedne devojčice, bez sumnje je oduševio i nasmejao mnogobrojnu raju.

Na pitanje novinara, ona je nakon nekoliko trenutaka tišine odgovorila da zna ko je bio Sveti Nikola.

- Sveti Nikola je bio Sveti Sava – kazala je ova devojčica, čiji odgovor je vrlo brzo postao hit na internetu.

Slatko i od srca nasmejao se i novinar TVK3, a kako i ne bi. Devojčica je, složićete se, pre svega, preslatka.

Sveti Nikola

Sveti Nikola je zaštitnik moreplovaca, ribara, brodova i plovidbe. Takođe je zaštitnik mnogih gradova i luka - posebno u Grčkoj i Italiji. Naime, hrišćani veruju da je Sveti Nikola čudotvorac i da se mnoga čuda dešavaju od njegovih čudotvornih moštiju iz kojih neprestano izbija sveto miro, kojim se leče bolesnici.

Ovaj svetitelj je spašavao nasukane i izgubljene brodove, pa se smatra zaštitnikom moreplovaca. Zbog toga ga moreplovci često pozivaju pri opasnim situacijama ili brodolomima. Na ovaj datum su sve lađe, gde god se nalaze, bacale svoja sidra i do sutradan mirovale, odajući slavu ovom svetitelju.

Molitva

Svojim čudesnim moćima sveti Nikola pomaže svakom ko mu se obrati za pomoć u bolesti, nemoći i duševnoj patnji. Uz pomoć njegove molitve slepima se vraća vid, hromi prohodaju, a gluvima se vraća čulo sluha.

U grčkom folkloru Sveti Nikola se opisuje kao „gospodar mora“. U modernoj Grčkoj i Srbiji on je jedan od najpoštovanijih svetitelja.

PIŠE: NATAŠA PUŠIĆ, BLIC.RS

Tagovi: