''Koridor života'' sačuvao Republiku Srpsku (FOTO)

Svetom arhijerejskom liturgijom u manastiru Svetog velikomučenika kneza Lazara na Dugoj NJivi kod Modriče, koju služi mitropolit dabrobosanski Hrizostom, počelo je obilježavanje 25 godina od ''Proboja koridora'', vojne akcije kojom je prekinuta 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Republike Srpske i Republike Srpske Krajine.

Obilježavanju 25 godina od proboja "Koridora života" prisustvovaće i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, delegacija Narodne skupštine i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović. 

Programom obilježavanja predviđeno je da u 11.00 časova bude služen parastos, a potom položeno cvijeća na spomen-obilježje poginulima u posljednjem odbrambeno-otadžbinskom ratu. 

Obraćanje zvaničnika počeće u 12.00 časova, a za 12.30 časova predviđen je prigodan kulturno-umjetnički program



U programu će učestvovati vokalni solista Jelena Čamur uz pratnju Rastka Petrovića i Hristine Baković. Pored njih, nastupiće orkestar harmonika iz Ugljevika i glumac Aleksandar Stojković iz Banjaluke. 

Sveštenstvo i vjernici danas će obilježiti i manastirsku slavu Svetog cara Lazara. 

U operaciji proboja koridora poginula su 273 pripadnika Vojske Republike Srpske, 70 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske i 70 boraca Vojske Republike Srpske Krajine, dok ih je 1.129 ranjeno. 

Odluka o proboju Koridora donesena je 18. juna 1992. godine da bi se odblokirao zapadni dio Republike Srpske, gdje je u okruženju bilo oko milion i po stanovnika. 

Akcija je počela nakon što su pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane /HVO/ zauzele Modriču i presjekle jedini kopneni put između zapadnog dijela Srpske i tadašnje Srpske autonomne oblasti /SAO/ Krajine sa istočnim dijelom Srpske i Srbijom. 

Direktan povod za akciju bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu zbog nedostatka kiseonika. 



Vojna operacija proboja koridora trajala je od 14. do do 28. juna na prostorima cijele Posavine. 

Operacija "Koridor 92", čiji nosilac je bio Prvi krajiški korpus Vojske Republike Srpske, omogućila je spajanje razdvojenih dijelova Srpske, kao i zapadnih i sjeverozapadnih dijelova sa Srbijom. 

Kompletna akcija završena 6. oktobra izlaskom Srpske vojske na rijeku Savu. 

Preživjeli učesnici akcije, porodice poginulih boraca, predstavnici vlasti Republike Srpske i veliki broj građana u nedjelju pred Vidovdan, 28. juni, na Dugoj NJivi evociraju uspomene na akciju koja je poznata i kao najveličanstvenija i najsvjetlija akcija Vojske Republike Srpske u posljednjem odrbambeno-otadžbinskom ratu. 

Tagovi: