SNSD odgovorio SDS-u: Niste shvatili simboliku pasoša RS

Sa žaljenjem konstatujemo da naše mlade kolege iz Srpske demokratske stranke nisu shvatile akciju podjele pasoša Republike Srpske i njenu poruku, te da su 26. rođendan Republike obilježili, ne proslavom i pozitivnim akcijama, već zlonamjernom političkom i medijskom konfrontacijom.

Odgovorili su ovo juče iz prnjavorskog Odbora mladih socijaldemokrata na ranije izdato saopštenje mladih kolega iz SDS-a u kojem su istakli da sumnjaju u dobre namjere podjele pasoša RS, koji nisu zvaničan dokument, te taj potez smatraju provokacijom.

Iz SNSD im poručuju da je pored simbolične poruke podjele pasoša, akcija Mladih socijaldemokrata imala za cilj promociju Republike Srpske i njenih turističkih potencijala.

Koliko je akcija bila uspješna, najbolje govore reakcije naših sugrađana, kao i činjenica da su svi pasoši podijeljeni nakon manje od pola sata. U želji da izbjegnemo bilo kakve sukobe povodom 9. januara, te na taj način ostanemo dosljedni ideji jedinstva Republike Srpske, koja je sadržana u samim temeljima ovog praznika, koristimo priliku da Mladim Srpske demokratske stranke, kao i svim građanima opštine Prnjavor, poželimo srećan Dan Republike Srpske", poručili su mladi socijaldemokrati Prnjavora.

SDS-ovci su ih ranije podsjetili da su upravo glasovima Saveza nezavisnih socijaldemokrata, 1998. godine, građani Republike Srpske izgubili pravo da na putnim ispravama stoji natpis ''Republika Srpska'', te su ih javno pitali da li je to poruka mladim ljudima da svoju sreću potraže vani jer ovdje ne mogu ostvariti svoja prava i nemaju osnovne uslove za pristojan život.

"Zahvaljujući istoj stranci izgubili smo i grb, himnu, tablice i još mnogo toga. Dan Republike je datum kada treba da se ujedinimo i okupimo oko istog cilja – očuvanja Republike Srpske, bez obzira kojoj političkoj opciji pripadamo. Dan Republike je dan kada treba da zaboravimo na sve podjele i sjetimo se svojih najmilijih koji su živote dali za Republiku Srpsku", poručuje iz prnjavorskog SDS-a i naglašavaju kako 9. januar sigurno nije datum na kome treba skupljamti jeftine političke poene.

Mladi SNSD na Dan Republike u brojnim gradovima su dijeli pasoše koji su, ustvari, turističke brošure.

U pasošu se nalaze osnovni podaci o Republici Srpskoj i njenim turističkim potencijalima, a cilj je da se  kasnije puste u prodaju putem interneta. Građani će moći da ih naruče sa svojom fotografijom i ličnim podacima, biće im isporučeni na kućnu adresu, a prikupljeni novac ići će u Fond solidarnosti za liječenje djece.

Tagovi: