Republika Srpska je meka za investicije

Svjetski poznat ekonomski časopis ''Fajnenšel tajms'' izabrao je Republiku Srpsku za jednu od deset top malih evropskih regiona budućnosti za 2018-2019. godinu u kategoriji strategije stranih ulaganja.

Ova nagrada je od izuzetnog značaja za Srpsku, jer se radi o priznatom časopisu, koji je specijalizovan za direktna strana ulaganja. Nagrada predstavlja svojevrsnu promociju Republike Srpske na svjetskoj mapi, kaže, Zlatan Klokić, ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju.

"Izuzetno mi je drago što su napori Vlade Srpske i ministarstva za ekonomske odnose i regionalnu saradnju nagrađeni. Tu moram istaći i odličan rad Bijeljine, Prijedora i Zvornika koji su, takođe, nagrađeni u kategorijama malih i mikro gradova Evrope i svijeta. Naime, po troškovnoj efikasnosti u kategoriji malih gradova nagradu je dobila Bijeljina, a u kategoriji evropskih mikrogradova Prijedor i Zvornik. Definitivno, Republika Srpska je prepoznata i priznata na globalnom nivou kao mjesto budućnosti za strana ulaganja", ističe Klokić.

Ministar se nada da će ovakva reklama za Republiku Srpsku doprinijeti razbijanju stereotipa o prostoru Srpske kao mjestu, koje je politički nestabilno i zato nije atraktivno za investiranje.

"Republika Srpska je region u koji treba ulagati i koji radi na unapređenju poslovne klime", poručuje Klokić.

Klokić ističe da je učestvovanje na konkursu "Fajnenšel tajmsa" bilo besplatno i da se na njega mogu prijaviti svi gradovi, regije i države iz cijelog svijeta.

Prema njegovim riječima, dobijanje ove nagrade je i rezultat aktivnosti ministarstva u ovoj oblasti, a sve u skladu sa najnovijim međunarodnim trendovima.

"Tu prije svega mislim na program postinvesticione podrške investitorima, proaktivno privlačenje investitora putem ciljane kampanje i direktnih posjeta, sprovođenje i promocija reformskih procesa Vlade i postojanje i funkcionisanje Savjeta za strane investitore", navodi ministar Klokić.

Ministarstvo je posvećeno maksimalnom davanju svih informacija investitorima o uslovima ulaganja u Republiku Srpsku. To radi direktno ili putem nekoliko portala.

On kaže da očekuje da ova nagrada u nekom narednom periodu doprinese da se još investitora zainteresuje za Republiku Srpsku, kako stranih, tako i domaćih.

"Nagrada je vrsta odlične promocije u cijelom svijetu. Poziv za učešće je bio otvoren za sve zemlje u mnogim kategorijama. Ocjene su donosili ozbiljni timovi ljudi, eksperata u svojim oblastima, koji daju konačan zaključak, koja će zemlja, regija i grad dobiti nagrade", ističe Klokić.

Iz resornog ministarstva su poručili da u Srpskoj već postoje ozbiljna ulaganja iz Rusije, Kine, Njemačke, Austrije Italije, SAD i da očekuju da u narednom periodu u Srpsku dođe još investitora.

Večernje novosti

Tagovi: