SPC napravila svoju društvenu mrežu

''Pomaže Bog, dobro jutro!'', prvo je što na svom ekranu vidi korisnik društvene mreže crkva.net, platforme stvorene ne bi li se poruka Srpske pravoslavne crkve brže i lakše proširila u eri interneta.

Srpska pravoslavna crkva je postala prva crkva u regionu koja je svoju misiju i učenje prenijela na internet. Sveštenici SPC prije dvije godine došli su na ideju da naprave crkvenu društvenu mrežu. Prema riječima administratora, broj korisnika raste iz dana u dan, a crkva.net trenutno broji više od 7 000 članova, dok je korisnicima od nedavno na raspolaganju i android aplikacija.

Oni koji vode mrežu kažu da je cilj da se ljudi vrate na bogosluženja i u crkvi vide svoju kuću, a ne samo servis za usluge. Osim profila na kojima misli dijele poznati duhovnici i na kojima se vjernici SPC mogu upoznati sa radom svojih eparhija, korisnici mreže na njoj dijele i mudre misli, duhovne poruke, angedote vezane za svece, te najavljuju i čestitaju jedni drugima vjerske praznike.

Ruska pravoslavna crkva prva je koja je napravila ozbiljnije korake ka popularnosti na internet nebu. Mreža Elitsa osnovana je još 2013. godine, a kako se navodi na naslovnoj strani, osnovana je uz blagoslov patrijarha ruskog Kirila.

Blic.rs

Tagovi: