Projekti jačanja privrede i zapošljavanja u Prnjavoru

Projektima Evropske unije i saradnjom sa više zemalja opština Prnjavor nastoji da ojača privredu, poveća izvoz i obezbediti veće zapošljavanje.

Ekonomsko jačanje i saradnja sa inostranim partnerima je suština i nedavne posete delegacije iz Ruminije, okruga Dambovica i regionalne Privredne komore, te grada Trgovište.

"Naš cilj je da u ovakvim prilikama predstavimo privredne potencijale naše lokalne zajednice, mogućnosti ulaganja, uspešne privrednike", istakao je Darko Tomaš, načelnik Prnjavora.

On je rekao da saradnjom koju opštinska uprava uspostavlja sa regijama iz inostranstva, privrednicima se otvraju putevi ka novim tržištima.

Mile Vasić, ambasador BiH u Bukureštu istakao je da Rumunija odlučno korača ka ekonomskom razvoju, te da su mogućnosti saradnje opštine Prnjavor i RS sa okrugom Dambovica ogromne.

Dodao je da bi trebalo razmotriti mogućnost zajedničkog konkurisanja za sredstva Evropske unije.

Upravo je na značaj projekata EU koji doprinose razvoju lokalne zajednice ukazano na sastanku delegacije EU sa rukovodstvom Prnjavora.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, rekao je da evropske integracije nisu isključivo rezervisane za glavne centre već se odnose na celo društvo koje treba da bude transformisano.

"Želimo direktnu komunikaciju sa ljudima koji dolaze iz svih sfera života. U Prnjavoru smo razgovarali sa preduzetnicima, mladima, predstavnicima civilnog sektora, studenatima i svima na koje se evropske integracije odnose", rekao je Vigemark.

Darko Tomaš, načelnik Prnjavora stavio je u prvi plan privredne kapacitete te je istakao da privrednici ove opštine godišnje ostvaruju prihod od 650.000.000 KM, od čega se više od 190.000.000 KM odnosi na izvoz.

– Prema podacima Agencije za statistiku, opština Prnjavor je prošle godine bila druga među lokalnim zajednicama u RS po suficitu od 77.200.000 KM u platnom prometu sa inostranstvom – precizirao je Tomaš, koji je osim pomoći tokom obuke nezaposlenih, zatražio finasijsku podršku EU za dva projekta.

To su sanacija dve gradske ulice, za šta je potrebno ukupno 1,3 miliona KM te nabavku 100 krava vrednih 500.000 KM, čime bi osnažili poljoprivredni sektor u selima.

Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH  pokrenula je projekat „Lokalna zajednica preuzima inicijativu” u okviru kojeg će posetiti 15 lokalnih zajednica u BiH te održati javne debate.

Upravo je u Prnjavoru, u okviru projekta „Partnerstvo za kvalitetna radna mesta i konkurentnost” otvorilo drugi ciklus obuke za rad u obućarskoj, metaloprerađivačkoj, drvoprerađivačkoj, prehrambenoj te industriji kože i obuće.

Reč je o obuci 75 nezaposlenih od kojih će 50, odmah po završetku obuke dobiti posao. „Lokalno partnerstvo Prnjavor” čini mrežu zajedno sa još 14 organizacija u drugim mestima BiH osnovanih u sklopu krovnog projekta „Podrška lokalnim partnerstvima za zapošljavanje u BiH”.

Finasijer ovih poslova je EU koja je za obuku potrebnih zanimanja izdvojila 4.000.000 evra.

"Planirana je prekvalifikacija 2.000 nezaposlenih te zapošljavanje minimalno jedne trećine", navode u opštinskoj upravi u Prnjavoru koja je među uspešnijim implementatorima projekta.

Članovi prnjavorskog „Partnerstva” su Agencija za razvoj preduzeća EDA Banjaluka, Opština Prnjavor, Zavod za zapošljavanje RS – Biro Prnjavor, Centar srednjih škola „Ivo Andrić” Prnjavor, „MI Trivas“  i „Topling“.

Projekti za jačanje opština

Projekat „Lokalna zajednica preuzima inicijativu” predstavlja projekte „Program za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj u BiH” koji finansiraju EU i nemačka Vlada, a provodi GIZ, te „Projekat opštinskog ekološkog i ekonomskog upravljanja” koji finansira vlada Švajcarske, a provodi UNDP.

(Blic.rs)

Tagovi: