Kako su nas trovali zaraženim malinama?

Više od 400 poljoprivrednika broji astronomske gubitke zbog zaraženih malina koje je UNDP donirao kroz projekat ''Odgovor UN-a na poplave u BiH'' u periodu od 2014. do 2016. godine, navedeno je u tajnom izvještaju UNDP sastavljenom nakon tužbe jednog od poljoprivrednika.

Izvještaj, koji UNDP u BiH već dva mjeseca na sve načine pokušava da sakrije, a koji je u posjedu ATV-a, pokazuje da su maline bile zaražene bakterijskim rakom korijena.

Maline je posadilo 81 domaćinstvo, čija su zemljišta nakon sadnje kontaminirana i potpuno su neuoptrebljiva sljedećih pet godina. UNDP BiH je priču pokušao da zataška i ponudom novih sadnica vlasnicima zemljišta, a onima koji nisu bili toliko lakomisleni da sade maline na zaraženom zemljištu, ponuđena je poljoprivredna oprema u vrijednosti od po hiljadu maraka. UNDP BiH je na ovaj način upropastio zemljište nekoliko stotina ljudi. Usput je prekršio i nekoliko programskih pocedura UNDP-a.

UNDP se nije pridržavao lokalnih zakona čiji je cilj predupređenje uvoza kontaminiranih sadnica. UNDP nije poslao zaposlenog stručnjaka u rasadnik kako bi ispitao maline. Umjesto toga, oslanjao se na dobavljača I zamolio ga da uslika i pošalje fotografije sadnica. Nijedan UNDP-jev agronom nije ispitao cjelokupnu pošiljku prije distribucije. UNDP nije preduzeo zahtjevne mjere kako bi izbjegao štetne uticaje kada je moguća kontaminacija potvrđena, stoji u izvještaju.

vlcsnap-7968-04-21-21h58m02s612

Uvoznik malina bila je firma “Jafa komerc” iz Mostara koja s UNDP-om BiH nije imala nikakav ugovor, pa su tako zaražene maline formalno-pravno uvezene pro bono. Poljska firma “Hargreaves” isporučila je maline sorte Polka u decembru 2015. godine – bez potvrde fitosanitarnog inspektora da su maline zdrave. UNDP je morao da pregleda maline prije isporuke korisnicima, ali to nije učinio, navodi se u izvještaju.

Zvaničnici su objasnili da je uobičajna procedura da se kamioni parkiraju na carinskom terminalu u Sarajevu, do dobijanja analiza sadžaja pošiljki, što košta 200 evra po danu. UNDP očigledno nije imao ni prostornog ni drugog kapaciteta da obavi pregled, pa on nije ni učinjen, piše u izvještaju.

vlcsnap-6151-12-15-21h03m46s270

Nekoliko dana nakon uvoza, maline su podijeljene poljopivrednicima. Nakon što su republička i federalna inspekcija utvdile da se radi o zaraženim malinama, naredile su UNDP-u da obustavi isporuku. UNDP nije reagovao ni dvije sedmice nakon naloga inspekcija.

Tagovi: