Bivši menadžer otkrio: Facebook je krao podatke korisnicima koji su igrali Candy Crush

Sandy Parakilas rekao je kako su profili korisnika uvijek smatrani "robom" koja se svakodnevno prodaje i pojasnio je kako su se krili podaci od njih.
"Vodio sam tim koji je bio odgovoran za provođenje pravila o zaštiti podataka korisnika na Facebookovoj platformi za aplikacije. Ta je platforma uključivala i dobro poznate i popularne igrice poput Candy Crusha i Farmvillea, kao i mnoge druge", kazao je Sandy Parakilas, jedan od bivših menadžera Facebooka.
Istakao je kako Facebook u tom periodu nije previše brinuo o zaštiti korisničkih podataka, a da je nedavna afera s Cambridge Analyticom pokazala da se to nije promijenilo ni narednih godina.
"U vrijeme kada je Cambridge Analytica sakupljala podatke o korisnicima, Facebook je dozvolio programerima pristup i podacima vaših prijatelja, iako ti prijatelji nikad nisu ni instalirali tu aplikaciju, niti su pristali da ta aplikacija koristi njihove podatke", naveo je Parakilas.
Parakilas je pojasnio da je na taj način programerima bilo olakšano da vrlo brzo stvore ogromne baze podataka. Dodao je da je postojao način da se isključi opcija da aplikacija ima pristup podacima vaših prijatelja, ali ta se opcija nalazila duboko u Facebookovim postavkama i to ne baš na svim jezicima.
"Problem je što je vrlo malo korisnika znalo za tu opciju. Ono što je najgore, jednom kad bi podaci s Facebookovih servera prešli kod programera, Facebook više nije imao kontrolu nad njima niti je znao u kakve će se svrhe ti podaci koristiti", nastavio je on.
Ispričao je kako je krajem 2011. godine Facebook otkrio da je jedna aplikacija koja se zvala Klout na Facebooku otvarala profile djeci. Te javne profile nisu otvarala prava djeca, već se to radilo na osnovu podataka koje je aplikacija Klout prikupila od korisnika koji su koristili tu aplikaciju. 
"Moj posao bio je da nazovem šefove Klouta i pitam ih krše li tom aplikacijom neko pravilo Facebooka, jer ja nisam mogao vidjeti ni znati šta s tim podacima rade. Uvjeravali su me da nisu prekršili nijedno pravilo. Ja sam im ponovio da se moraju držati naših pravila i to je bio kraj našeg razgovora. Facebook nije poduzeo ništa po tom pitanju niti su spriječili Klout da nastavi prikupljati podatke o korisnicima", priča bivši menadžer u Facebooku Sandy Parakilas.
Parakilas se osvrnuo i na 2012. godinu kada je priredio veliku prezentaciju glavnom menadžmentu u kojem je predstavio sve mane sistema.
"Objasnio sam da smo ostavili puno rupa u sistemu i da su naši korisnici opasno izloženi vanjskim utjecajima. Svima sam poslao taj dokument, ali sam dobio mali, gotovo nikakav povratni odgovor", zaključio je Sandy Parakilas.
Klix

Tagovi: