Sjećanje na Spomenka Gostića sačuvano u stihovima

U porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju danas je služen parastos za najmlađeg borca Vojske Republike Srpske Spomenka Gostića, koji je poginuo 20. marta prije 25 godina, a ispred Spomenkove biste čitani su nagrađeni radovi literarnog konkursa za djecu osnovnih i srednjih škola, kojeg je povodom Dana borca - Sretenja, raspisala Boračka organizacija opštine Šamac.
Svijeće kod biste Gostiću u porti ovog hrama prislužile su predstavnici boračkih organizacija Šamca, Modriče i Doboja, a pročitani su i pobjednički radovi Ivane Ristanić i Tamare Kandar, učenice sedmog, odnosno šestog razreda Osnovne škole "Obudovac". 
Sveštenik Duško Nedić zahvalio je učesnicima literarnog konkursa i predstavnicima šamačke Boračke organizacije, koji stihovima od zabarava čuvaju sjećanje na Gostićevu žrtvu, koja ne smije biti zaboravljena. 
Predsjednik Boračke organizacije opštine Šamac Lazar Blagojević rekao je Srni da ova organizacija čuvajući i njegujući tekovine odbrambeno-otadžbinskog rata svake godine povodom Dana borca - Sretenja organizuje literarni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola sa područja ove opštine. 
"Htjeli smo da ove godine generacija učenika koja raste u slobodi, a sada su uzrasta Spomenka Gostića kada je on poginuo, svojim radovima odaju počast i znaju šta je njihova generacija prošla u nesrećnom ratu", rekao je Blagojević. 
On navodi da je pristiglo oko 50 radova na konkursu za osnovne škole na temu "Pred Spomenkovim spomenikom", a za srednje škole "A majka vaša zemlja vam je ovde". 
Nekadašnji komdant Treće ozrenske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske Đorđe Jovanović, zajedno sa preživjelim saborcima, održao je istorijski čas o Spomenku Gostiću. 
Prethodno je u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice služen parastos žrtvama NATO agresije na Srbiju 1999. godine, a sveštenik Dragiša Simić rekao je okupljenima da se od zaborava moraju sačuvati žrtve čija je krivica u tome samo što su Srbi. 
Petnaestogodišnji Spomenko Gostić je nakon smrti majke i pogibije bake 1992. godine ostao sam i priključio se borcima Vojske Repulike Srpske u svom selu Jovići, opština Maglaj gdje je sa konjima razvozio hranu i izvlačio ranjenike. 
Poginuo je od granate 20. marta 1993. godine nedaleko od sela Jovići, na planini Ozren. 
Spomenko je sahranjen na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, koji pripada Federaciji BiH, gdje počivaju njegova majka i baka.

Tagovi: