Banjalučani i Prijedorčani na trgovima, pale svijeće za Davida

Bura zbog Davidove smrti ne stišava se ni danas, na skup podrške u 18 časova izašli su Banjalučani i Prijedorčani, a poruke podrške u Fejsbuk grupu „Pravda za Davida“ stižu sa svih strana.

I danas su na Trgu Krajine bili i Davidovi roditelji, rodbina i prijatelji.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač danas je izjavio da u ovom slučaju nema zaštićenih, da je policija dobro uradila svoj posao u slučaju istrage o smrti i pozvao sve građane koje imaju bilo koju informaciju da je dostave.

„Pretpostavka je na koji način je došlo do Davidove smrti, ali je činjenica da je njegova smrt nastupila utapanjem i da nije na sebi imao povrede opasne po život. Sve ostale spekulacije i stvaranje zavjera da se u Banjaluci ubijaju djeca na različite načine i da se to prikriva su morbidne“, izjavio je Lukač koji je danas posjetio i Davidovu porodicu te istakao da će policija „raditi na tome da se dođe do prave istine, što je u interesu i porodice i policije“.

 On je dodao da je činjenica da je Davidovo tijelo pronađeno u rijeci, da je smrt nastupila utapanjem, a policija tek treba da utvrdi da li ga je neko gurnuo, ili se dogodilo nešto drugo.

Odgovarajući na pitanja novinara o brojnim kontradiktornostima u rezultatima dosadašnje istrage, pogotovo kada je riječ o tvrdnjama policije da je David Dragičević “vjerovatno” sam pao u rijeku i utopio se, Lukač je rekao da policija ne može sa sigurnošću da tvrdi da li je to zaista tako, te da se čeka toksikološki nalaz krvi i urina.

Odgođena sahrana, još jedna obdukcija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik od Lukača je danas zatražio dodatnu ekspertizu Davidove smrti.

"Tražio sam od ministra da se uradi dodatna ekspertiza čitavog slučaja. Istraga nije završena i tražim da se što prije riješi taj slučaj. Žao mi je što neki pokušavaju da uvuku politiku u sve to i što dobija drugu konotaciju", rekao je Dodik, dodajući da je od Lukača zatražio da se pojača tim koji radi na tom slučaju.

Danas se posredstvom medija javnosti obratio i Filip Ćulum, čije ime se dovodi u vezi sa slučajem stradalog studenta. On je negirao umješanost u ovaj slučaj, povezanost sa policijom i politikom, te tvrdi da u strahu ide na posao u koktel-bar u kojem radi. Istakao je da živi sa roditeljima „koji nemaju veze sa policijom, graničnim prelazima i politikom, a posebno ne sa direktorom policije Darkom Ćulumom“.

Upozorio je na ponašanje pojedinih stranaka koje, kako kaže, preko slučaja gdje je jedan mlad život izgubljen hvataju poene zbog predstojećih izbora.

"Prvi dan nakon nestanka pokojnika, pozvala me je policija, gdje sam proveo minimalno pet sati, i gdje sam sasvim sigurno pristao na poligraf, zato što se ne osjećam krivim za pokojnikov nestanak. Te večeri kad je David nestao ja sam bio na poslu, to jeste radio sam drugu smjenu, gdje kamere u lokalu mogu da potvrde - kad sam završio posao, krenuo sam kući, dopunio račun na Laušu i sjeo u pekoteku da nešto pojedem. Naravno, kamere su sve snimile", navodi Ćulum.

"Zamolio bih sve ljude da shvate da i ja isto imam majku koja već noćima ne spava, koja ništa ne može da uradi dok se pola grada diglo na noge da je njen sin ubica, a ustvari ja sam samo momak koji se to veče sasvim slučajno našao u poruci pokojnika", rekao Filip Ćulum.

Iz MUP-a RS juče su, podsjetimo, saopštili da demantuju neistinite navode koji su se pojavili na određenim portalima i društvenim mrežama, da je jedno od lica sa kojima je David Dragičević imao fizički sukob u noći kada je nestao, nećak direktora policije Darka Ćuluma.

"Na osnovu sprovedene istrage, utvrđen je identitet tri lica sa kojima je Dragičević imao fizički sukob u noći u kojoj je nestao, te da među njima nije bilo srodnika direktora policije Darka Ćuluma, niti bilo kojeg visokog funkcionera Ministarstva. Policijski službenici nastavljaju i dalje sa preduzimanjem potrebnih mjera i radnji u cilju otklanjanja svih eventualnih sumnji u vezi s ovim slučajem", rekli su iz MUP-a RS.

 

"Pravdu za Davida zatražili su i Prijedoru.

Preko društvenih mreža jutros je pokrenuta inicijativa da se i Prijedorčani večeras mirno okupe na Trgu majora Zorana Karlice, zapale svijeće i odaju počast Davidu Dragičeviću (21), čije je tijelo pronađeno u subotu u koritu Vrbasa u Banjaluci. 

''Zamoliću sve građane Prijedora da izađemo mirnim putem, zapalimo svjeće i odamo počast ovom momku. Nije ovo samo problem Banjaluke, nego ostalih gradova, države. Danas David, sutra neko drugi, treći... Mislim da bi i ostali gradovi trebali ustati, probuditi se, ali poznavajući naš mentalitet "samo neka nije moje, drugog ko šisa"... Ljudi, najlakše je sjediti kući, i to je to. Što se mene tiče ne mora niko izaći, izaći ću sam i zapaliti svijeću ovom momku, a vi se zapitajte dokle ćete da šutite, imate li uopšte savjesti, imate li nešto ljudsko u sebi? Zato bih vas zamolio da odvojite 30 minuta vašeg vremena i dođete u 18 časova danas", naveo je jutros inicijator okupljanja u Prijedoru.

 

Podrška inicijativi stigla je i iz Doboja, a ako je suditi po rekacijama na društvenim mrežama, "Pravdu za Davida" će tražiti i građani drugih gradova Srpske. Za sutra naveče najavljeno je i okupljanje u Prnjavoru, od 18 časova. 

 

Tagovi: