Borci izašli na Motajicu, na lokalitet Lipe

Boračka organizacija opštine Prnjavor organizovala je tradicionalno druženje nekadašnjih saboraca, pripadnika Vojske Republike Srpske na planini Motajici, mjesto Lipe, kao znak sjećanja na 24. mart 1992. godine kada je zaustavljen prodor neprijateljskih jedinica prema Prnjavoru i banjalučkoj regiji.

Zahvaljujući naredbi o formiranju linije na obroncima Motajice, Prnjavor i banjalučka regija sačuvani su od neprijateljskih formacija iz pravca Dervente.

U početku su u borbena dejstva bile uključene pješadijske čete iz Trstenaca, Smrtića i Velike Ilove i vod iz Pečeneg Ilove, uz podršku artiljerijskih jedinica, da bi im se 2. maja 1992. godine pridružile čete iz Potočana i Štrbaca, odred “Vukovi s Vučijaka” i dva voda iz Palačkovaca.

Okupljanju nekadašnjih saboraca prisustvovao je i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji je rekao da je ovo najznačajiniji dan u toku obliježavanja Dana opštine, te uputio zahvalnost BO koja od zaborava čuva one koji su svoje živote dali za Republiku Srpsku.
Na spomen ploči položeni su vijenci za sve poginule borce VRS sa prnjavorske opštine, te im odata počast minutom ćutanja. Nakon toga, nekadašnji saborci imali su zajednički ručak uz vojnički pasulj.

Podsjećamo, Skupština opštine Prnjavor 2001. godine proglasila je 24. mart Danom opštine radi sjećanja na isti datum iz 1992. godine kada su jedinice opštinskog Štaba teritorijalne odbrane zauzele položaj na Motajici.

TV K3

Tagovi: