Ankete najavljuju pad, Dodik otpušta ''stručnjake'', Željku očekuje debakl

''Šef  je bijesan i ljut. Nismo ovo očekivali. Sad moramo tražiti  plan B'', rekao je ovo dobro obavješten izvor u vrhu banjalučke organizacije SNSD-a koji je za nas-portal.net iznio podatke kako su izlazne ankete o kojima se zadnjh dana dosta priča – katastrofalne za najveću stranku u Republici Srpskoj i da se kriju od očiju javnosti.

Ističe da su ankete koju je SNSD radio kod jedne od najrenomiranijih agencija na ovom polju pokazale strahovit pad popularnosti ove stranke i da taj rezultat niko nije očekivao. Navodi da su rezultati bili čuvani čak i od ostatka organizacije SNSD-a, zapravo o njima se znalo samo u kabinetu Dodika.
Nekako su, kako kaže „procurili dalje“ niz hijerarhiju SNSD-a i došli do lokala, gdje smo iznenađeni, dodaje sagovornik.
Po rezultatima ankete koji se kriju, SNSD kao partija ima tek između 29% i 31% podrške anketiranih koji su izjavili da će izaći na izbore, što je nedovoljno za samopouzdanje u izbornoj kampanji. Uslovno olakšanje predstavlja trka za Predsjedništvo BiH, gdje je razlika između Mladena Ivanića i Milorada Dodika lično između 1%, što je nivo statističke greške, a to će reći rezultati mogu otići na bilo koju stranu.
Stvar je najgora u trci za predsjednika Republike Srpske. Ukoliko kandidat ove stranke bude Željka Cvijanović, procjene su da bi razlika između nje i protivkandidata Saveza za Promjene Vukote Govedarice u ovom trenutku bila oko 6% u korist predsjednika SDS-a. To znači da je Dodik daleko od sigurne zone na sva tri fronta te se stoga čini sve da se to promijeni.
Ove ankete, a naročito projekcije rejtinga Željke Cvijanović su uzdrmale i čitavu strukturu SNSD-a, naročito one dijelove koji se oštro protive njenoj kandidaturi, tvrdi naš izvor. Navodno je to razlog zašto Dodik ne izlazi sa imenom za ovu funkciju.
Izrevoltiran ovim pokazateljima, Dodik je, po riječima sagovornika našeg portala, otpustio ekipu koja je do sad radila pripreme za izbore i u potrazi je za drugom postavkom stručnjaka.
„On smatra da su ga njihovi savjeti da popusti retoriku i pokaže se kako on ipak nije protiv BiH i tako „ublaži“ pritisak koji na njega vrše konstantan pritisak zapravo unazadili. On sad planira da okrene kurs na ono za šta misli da mu garantuje najviše glasova – agresivno protiv BiH i za nezavisnu Republiku Srpsku,“ tvrdi izvor.
Ankete i njihov rezultat su idealan način da se „napumpa“ osjećaj kod birača i glasača kod onih koji nas simpatišu, ali i da se obeshrabre oni koji se nadaju da imaju neke šanse pa kad čuju da njihovi favoriti pokazuju značajne gubitke, odustaju jer misle da njihov glas ne vrijedi mnogo i da se tu ništa ne može pomoći.
nas-portal.net

Tagovi: