Fotografije Damira Šagolja donijele Rojtersu novi Pulicer

Agencija Rojters ove godine je osvojila Pulicera za najbolju fotoreportažu, a čak četiri fotografije od zaslužnih za prestižnu nagradu su djelo bh. fotografa Damira Šagolja.

Agencija Rojters osvojila je Pulicerovu nagradu u ponedjeljak za internacionalno izvještavanje i fotoreportažu, dok su „New York Times“ i „Washington Post“ osvojili nagrade za priču o seksualnom nasilju u SAD-u i umiješanosti Rusije u američke predsjedničke izbore 2016.

Najprestižnija nagrada američkog novinarstva je priznanje dodijelila agenciji Rojters za priču u kojoj su objelodanili brutalne metode policije Filipina i za fotoreportažu za vrijeme izbjegličke krize Rohinja muslimana u Mijanmaru i Bangladešu.

"U godini u kojoj je većina Pulicera dodijeljena za domaće priče, drago nam je da je Rojters barem malo skrenuo pažnju na globalna pitanja", kazao je glavni urednik Rojtersa Stiven J. Adler, prenio je N1.

Ovo je po prvi put da je agencija Rojters osvojila dvije nagrade u jednoj godini.

"Nevjerovatne fotografije masovnog egzodusa Rohinja muslimana prema Bangladešu pokazuje ne samo ljudsku žrtvu u konfliktu, nego esencijalnu ulogu fotonovinarstva koje može doprinijeti otkrivanju sličnog", dodao je Adler.

Inače, među fotografijama koje su zaslužne za veliko priznanje su i fotografije Damira Šagolja, bh. fotografa. Šagolj je prošle godine proglašen za Rojters fotografa godine.

Nezavisne novine

Tagovi: