''Standardu'' nagrada najznačajnijeg investitora u BiH

Početkom ove godine, preduzeće Standard iz Prnjavor sprovelo je reorganizaciju, na taj način da su restrukturisali odjeljenja, te su tako proširili menadžment i formirali izvršni odbor, koji ima pet članova.

Izvoz preduzeća u 2016 godini je bio 29 miliona, dok su prethodne godine ostvarili manji rast, kada je izvoz iznosio 30 miliona maraka.

“Za ovu godinu imamo plan da izvezemo nekih 37 miliona maraka, što je u procentima nekih 25% rasta. Trenutno smo na dobrom putu da taj plan i ostvarimo, jer smo mjesečne planove prodaje uspješno realizovali”, istakla je Dragana Repić, izvršni direktor komercijale i finansija.

Prethodna godina je rekordna godina, kada je u pitanju proizvodnja. Standard je proizveo 750 hiljada jedinica, što finansijski znači ukupno 30 miliona maraka, ističu iz proizvodnog sektora ovog preduzeća.

“Plan za ovu godinu jeste da rastemo, u prosjeku nekih 25 % procenta u odnosu na prošlu godinu. Ako sve bude u redu, mislim da ćemo taj plan i ispuniti”, rekao je Ognjen Jevđenić, izvršni direktor za proizvodni sektor.

Od 2004 godine, kada je Daccomet kupio većinu Standarda, uloženo je 18,5 miliona maraka. Prilikom skupštine akcionera dolazilo je do diskusija zašto Standard i pored profitabilnosti ne isplaćuje dividende.

“Kao reakciju na te diskusije, mi smo se kao i Daccomet odlučili da kupimo većinu, odnosno prestali dio akcija, što smo i učinili. Ovih dana treba da se registruju posljednih 0,8 %, tako da će za nekoliko dana Daccomet biti 100% vlasnik “Standarda”, rekao je Edin Dacić, predsjendik UO fabrike namještaja “Standard”.

Zahvaljujući besprijekornom kvalitetu i uspješnom dizajnu, plasiranju proizvoda kako na domaćem tako i na stranom tržištu, saradnjom sa švedskom firmom IKEA, brojem zaposlenih, preduzeće Standard opravdano je dobilo priznanje za “Najznačajnijeg investitora u BiH”, koje dodjeljuje Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH. Ovo značajno priznanje uručio je Drago Vučić, regionalni predstavnik FIPA u Banjaluci.

“Desetak posto rasta nba godišnjem nivou je nešto što veoma malo kompanija u BiH može sebi prišpisati kao rezultat”, istakao je Drago Vučić, regionalni predstavnik FIPA organizacije u Banjaluci.

U kompaniji su do sada sprovedena tri investiciona ciklusa u opremu, objekte i obuku radnika, a otpočeo je i četvrti investicioni ciklus. Kompanija je koncem 2017 godine zapošljavala ukupno 387 radnika, dok je danas ovaj broj povećan, na preko 400 zaposlenih.

(TVK3)

 

Tagovi: