Nesvakidašnje zborovanje u Sitnešima: Za putnike i namjernike dva dana pekli bika

Za brojne goste i putnike koji su na dan ''Bik festa'' proputovali kroz Sitneše, pripremljen je besplatan sendvič od srbačke lepinje, mesa od bika na ražnju i piće po izboru.

Nekoliko stotina mještana ovog i susjednih sela srbačke i prnjavorske opštine, okupljenih na inicijaticu KUD-a „Motajički vuk”, lovačkog udruženja i veteranskog fudbalskog kluba, prikazalo je svoju gastronomsku vještinu, folklorno i pjevačko umjeće, tradicionalnu kuhinju i gostoprimstvo.

Među gostima, bila je i ekipa iz Čilea, pripadnika inostranih misija u BiH koji su pohvalili gest u Sitnešima, a ponajviše gurmanske specijalitete domaćina.

– Smisao našeg zborovanja u zbližavanju, vraćanja života i iskrenijeg odnosa među našim mještanima jer smo se otuđili jedni od drugih. To je loša situcija koju želimo mijenjati, jer selo treba da živi a ne da umire i nestaje, da odlazi nepovratno – objašnjava Rade Vujić, predsjednik KUD-a „Motajički vuk” iz Sitneša i jedan od inicijatora ovog nesvakidašnjeg okupljanja.

– Dobrovoljnim prilozima kupili smo bika od 700 kilograma, dovezli bačve pića, svako od naših mještana je donio još ponešto hrane. Pozvali smo prijatelje u goste, a svakoga putnika kroz naše selo, toga dana smo počastili ili bratski ponudili hranom i pićem – priča Đuro Usorac, svojevrsni promoter društvenog života u Sitnešima, bogatom selu živopisnih predjela i lijepih kuća u kojima se broj stanovnika stalno smanjuje.

Đuro Usorac i Rade Vujić

Mlađi odlaze, kažu, a stariji umiru, što je zvono za uzbunu u Sitnešima, Kaocima, Rasavcima, Nožičkom, Ćukalima i drugim srbačkim selima.

– Samo kolektivnim djelovanjem, zajedničkim inicijativama na zbližavanju koje nas je nekada krasilo, kao što je ova, možemo ljude vratili izvornim vrijednostima, njihovom identitetu kao temeljnoj vrijednosti – zaključio je penzioner Slavko Tatić, višegodišnji čelnik u Mjesnoj zajednici Sitneši i zagovornik oživljavanja seoskog života.

– U školi je sve manje učenika, djeca nam se ne rađaju, kuće ostaju puste, imanja zapuštena. Ukoliko se ovako nastavi, starce više neće imati ko da sahranjuje osim opštine. To je žalosno, ali istinito i zato se borimo da osmislimo programe kao što je ovaj, da pružimo ruku mladosti i vratimo život u Sitneše i okolinu – zaključuje Tatić uz odobravanje svojih sabesjednika Bobana Ivanovića, Miloša Stojkovića i Jevte Popovića.

Za to vrijeme mladi odjeveni u narodnu nošnju, Slaven Topić, Milica Stojković i Tamara Novaković iz Sitneša zajedno sa Bojanom Davidovićem, njihovim vršnjakom iz Prijedora dočekuju goste pogačom i domaćom šljivovicom. To je tradicija ovog kraja.

Muzičari Darko Railić, Zoran Šević i Milovan Glišić trude se da atmosferu učinu što zabavnijom.

– Naš zadatak je da pjevamo – opisuju srbački muzičari svoju ulogu na „Bik festu”.

U ekipi koja na vatri okreće bika dva dana su Vlado Turčinović, Radovan Rakić, Goran Aleksić i Ostoja Stanić. Zadovoljni su što njihov trud nije uzaludan.

– Oglodan bik do kosti, do rebara je dobar znak. Podjelili smo stotine sendviča i mesa na tacnama, ko god je došao ili prošao kroz Sitneše, ponuđen je porcijom kvalitetnog mesa. Nastavili smo bika dan prije i sastavili više od pedeset sati pored vatre ali ne žalimo truda – raportira Vlado Turčinović brišući peškirom znoj, malo od od vatre, a više od posla.

Koncerti u Nožičkom i Kaocima

U okviru višednevnog „Bik festa” održani su kulturno-umjetnički program u Sitnešima i Nožičkom. Članovi KUD-a „Motajički vuk” predstavili su se igrama iz Dimitrovgrada, Leskovca, Vranja i Valjeva.

Gosti Motajičkog vuka na ovim koncertima bili su i članovi SKUD „Derventa“ i Folklorne sekcije „Rasavci“ iz Prijedora.

Ratko Lalović, koreograf sitneškog KUD-a ističe da se broj članova u Kaocima i Nožičkom udvostručio i sada ih ima 150 u nekoliko sekcija.

Srpskainfo

Tagovi: