Muzej RS: Otključaj svijet iluzije i nauke

U Muzeju Repulike Srpske posjetioci od sinoć mogu pogledati izložbu ''Otključaj svijet iluzije i nauke'' koja na sasvim novi način prikazuje fascinantni svijet nauke i iluzija.
Cilj je poljuljati povjerenje posjetilaca u spostvena čula, naučene doživljaje i percepciju svijeta oko nas.
Postavka je osmišljena kao intrigantna prilika za učenje kroz otkrivanje, aktivno učestvovanje i neposredan kontakt s naučnim izazovima.
Preko 20 eksponata, kroz zabavne i atraktivne iluzije, edukovaće posjetioce o vidu, percepciji, ljudskom mozgu i nauci, čime će moći bolje razumijeti na koji način njihove oči vide stvari koje mozak ne razumije.
Posjetilac će se susresti sa eksponatima poput krive sobe, sobe ogledala, kaleidoskopa, zoetropa, holograma, foto iluzija, kao i didaktičko-logičkih igračaka i slično. Posjetioci će biti u prilici da osjete snagu centrifugalne sile, provjere svoj osećaj za ravnotežu i dožive optičke varke, što će im omogućiti da na neposredan način saznaju nešto više o naučnim principima.
 
Autori: mr Ivana Pandžić i MA Sanja Pupac
Dizajn izložbe: Dragana Purković Macan
Stručni saradnik: Nikola Zagorac
Svemirska vaga: dr Mitar Simić, docent
(Katedra za opštu elektrotehniku, ETF-UBL)
Teslino jaje: MA Đorđe Lekić, viši asistent
(Katedra za elektroenergetiku ETF-UBL)
Zootrop i Peperov duh: vanredni profesor Mladen Đukić
Studenti demonstratori: Nemanja Vučenović i Igor Đurić i studenti Tamara Maksimović, Dunja – Helena Von der Maase, Fedor Marić, Nikola Vranješ i Lana Vranješević (Smjer za animirani film AU-UBL)
Slikar: Đurđica Bjelošević
Igra OTIH: Aleksandar Saša Škorić
banjaluka.net

Tagovi: