Ovo su nadimci političara u BiH

Političari u Bosni i Hercegovini su nezasluženo glavne zvijezde u medijima, a zbog svoje nedodirljivosti, ljudi ih često idealizuju i predstavljaju svojim vođama iako to uopšte i ne zaslužuju.
Oni su stvorili jednu vrstu kaste i niko im ne može prići, a narod k'o narod, uplašen od promjena uvijek bira iste. A o tim se ljudima jako malo zna. Ko su oni i kakvi su im životi mimo politike?
Čime se bave kad nisu u košulji i odijelu i kakve su im navike. Imaju li nadimke? Da, imaju li nadimke? Odgovor je: imaju, ali ne svi. Donosimo vam neke od nadimaka nekih od najpoznatijih bh. političara.
U Republici Srpskoj najpoznatiji nadimak ima njen predsjednik. Zahvaljujući svojim duvanskim vezama za vrijeme rata Milorad Dodik je dobio nadimak Mile Ronhil, ali taj nadimak polako pada u zaborav, jer je u međuvremenu Dodik svojim ponašanjem zaradio na desetine drugih koji se vežu za njegov način vladanja, pa je jedan od najpoznatijih bio i Vožd iz Laktaša.
Nekadašnjeg člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića (SNSD) zovu Krepo, a lidera SDS-a Vukotu Govedaricu njegovi Gačani oslovljavaju s Vule, ali s prepoznatljivim dugim akcentom na prvom slogu. Šefa radikala Milanka Mihajilicu zovu Milun.
Zlaja – pretpostavljate, radi se o dugogodišnjem, a sad bivšem čelniku Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine Zlatku Lagumdžiji.
Soko je nadimak Dragana Čovića iz Hrvatske demokratske zajednice BiH koji je dugo radio u mostarskoj firmi, a Bake je, naravno, kratica imena Bakira Izetbegovića. Pojedini su kumovali Izetbegoviću i nadimak Žuti. Navodno se radi o ratnom nadimku Bakira Izetbegovića.
Za Fahrudina Radončića veže se, između ostalog, Fahro.
Ipak, mnogo zanimljivije je dole, na dnu naše politike, gdje lokalni političari imaju sjajne, pamtljive nadimke poput Major, Roki, Labud ili Dizel.
Živana Hadžizukić (SDPBiH), kraj svoje oficijelne kandidature navela je i Žiža, Samid Butković je dodao Dizel, a Hasan Samardžić Prkos. Pored imena Derviša Šaćirovića stajalo je Mrki, a Sabahudin Gatić iz Stranke za BiH na listi se ukazao s nadimkom Labud.
Jedan od rijetkih državnih parlamentaraca ne krije vrlo zanimljivu priču. To je delegat u Domu naroda Mario Karamatić (HSS), koji nam je otkrio kako ga je u mladosti dugo pratio nadimak Sunny Boy (sunčani dječak). Dobio ga je kada je kao dječak odlučio da učestvuje u jednoj od brojnih radnih akcija u nekadašnjoj državi.
Poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH Šemsudina Mehmedovića čak i u zvaničnim obraćanjima u parlamentarnoj sali poslanici znaju osloviti sa Šemso, što njemu i nije uvijek drago. Za razliku od njega, na nadimak Lazo se ne ljuti poslanik u Predstavničkom domu Državnog parlamenta Lazar Prodanović, kojeg i pojedini novinari oslovljavaju tako.
Državni delegat Sifet Podžić (DF) kaže da nema nadimak, kao i poslanik Borislav Bojić (SDS) kojeg, ipak, kolege oslovljavaju često s Boro. Poznato je da poslanik BPS-a Zaim Backović nosi nadimak Zagi. Poslanika SDP-a Sašu Magazinovića odmilja zovu Sale.
Zanimljivo je da predsjednik DF-a i državni poslanik Željko Komšić, zvanično, nema nadimka, ali su ga u posljednje vrijeme, zbog poštapalica po kojima je prepoznatljiv u javnim istupima, prozvali “Ma, hajte molim vas!”
Izabrani zvaničnici u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti FBiH mahom kriju svoje nadimke, pa smo detaljnije nešto o ovoj temi saznali samo za neke od njih. Najviše ih je iz SDP-a, iz čije centrale nam je potvrđeno da se lider te stranke i aktuelni poslanik u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Nermin Nikšić odaziva na Neka ili Neko.
Još jedan poslanik SDP-a u ovom domu i bivši direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu ima upečatljiv nadimak. Ime mu je Rusmir Mesihović, a nadimak Šanko. Šef Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Elvir Karajbić odaziva se na Karabaja, dok je nadimak poslanika DF-a Dževada Adžema - Oskar.
Ako i vi znate imena nekih političara koje smo mi propustili navesti, napišite nam kako bi lista bila dopunjena.
Avaz/Radio Sarajevo

Tagovi: