Rogatica: Doktor matematike iz rodnog sela drži besplatne časove širom RS

Oglasne table u Rogatici, Sokocu, Palama i Han Pijesku ovih dana osvanule su sa rijetko viđenim oglasom u kojem penzionisani profesor Nahod Vuković nudi besplatnu pomoć đacima i studentima iz matematike.

Univerzitetski profesor i doktor matematike koji penzionerske dane provodi u rodnom selu Donji Obrtići u Rogatici kaže da instrukcije iz matematike daje još od srednjoškolskih dana.

"Istina, tada sam to radio uz neke, uglavnom, sitne, ali za mene velike pare. Jer, trebalo je preživjeti. Moji u Obrtićima, seljaci, živjeći od poljoprivrede, jedva su sastavljali kraj s krajem i nisu mogli da pošalju u Sarajevo koliko je meni za skroman život trebalo para", priča ovaj vitalni penzioner, kome je matematika i informatika u malom prstu.

Sada je, dodaje, u drugom položaju.

"Sa penzijom mogu normalno živjeti i zato hoću da pomognem u onom što znam a to je matematika. Put za to našao sam u besplatnom pružanju pomoći đacima i studentima sa moje Romanije i šire. Činim to aktivno od 2012. odnosno kada sam definitivno napustio profesorsku katedru. Pošto sam se vratio u rodni kraj u prvom planu su mi đaci i studenti zavičaja, a zahvaljujući internetu, viberu i skajpu, na spisku onih kojim pomažem iz matematike je i dosta mladih iz drugih krajeva", veli Vuković.

Osim đacima i studentima, pomaže i kolegama po struci, mladim nastavnicima i profesorima matematike, a na njegovu inicijativu 2014. godine formirano je i Udruženje ljubitelja matematike, fizike i drugih prirodnih nauka "Romanija".

"Povremeno se okupljamo, razmjenjujemo iskustva i dogovaramo kako u sadašnjim uslovima unaprijediti proces nastave u prvom redu iz matematike i fizike, gdje sam ja na svom terenu", kazuje ovaj ekspert za matematiku.

Do sada je, dodaje, kod njega na dopunskoj obuci bilo osam srednjoškolaca iz Rogatice, deset iz Sokoca, pet iz Han Pijeska i svi su uspješno položili željene ispite.

Pred kraj ovog mjeseca, u maju i junu, očekuje i nove đake, jer je to vrijeme priprema za polaganje prijemnih ispita na fakultetima, za što se sprema i Teodora Borovčanin, odlična učenica četvrtog razreda Gimnazije u Sokocu, koju trenutno priprema za prijemni ispit na Ekonomskom fakultetu u Beogradu.

Teodora kaže da je pravo zadovoljstvo raditi sa profesorom Vukovićem i nada se da će znanje koje sa njim utvrdi biti dovoljno da uspješno položi prijemni ispit i uđe u red brucoša koji će biti na budžetu države.

Moj "đak" je, hvali se profesor Nahod, i Miloš Radović iz Sokoca, učenik trećeg razreda Gimnazije, koji je na takmičenju matematičara Sarajevsko-romanijske regije osvojio prvo mjesto i stekao pravo da ovu regiju predstavlja na republičkom takmičenju matematičara koje je održano 14. aprila. Osvojio je visoko šesto mjesto u konkurenciji 32 takmičara iz cijele Srpske.

"Kroz cijeli radni vijek i sada kao penzioner mojim studentima, jer sam sa njima najviše radio, pokušavao sam, na ličnom primjeru, da 'utuvim' u glavu da su rad i znanje garancija uspjeha i dobrog života", ističe Vuković.

Karijera

Nahod Vuković, koji je rođen je 12. maja 1941. godine radio je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, Institutu ekonomskih nauka i Fakultetu organizacionih nauka u Beogradu, odakle je otišao u penziju. Jednu školsku godinu proveo je u Adis Abebi na tamošnjem univerzitetu. Autor je 12 naučnih knjiga i više stručnih članaka i referata za simpozije. Jedan je i od inicijatora izgradnje hrama Svih svetih u njegovom selu za koji je sa bratom i bratićima poklonio i 11 dunuma zemlje na kojoj je crkva izgrađena.

Glas Srpske

Tagovi: