Poskupljenje cigareta u BiH moglo bi biti zaustavljeno na tri godine

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje prije nekoliko mjeseci formirao je radnu grupu, koja je analizirala opravdanost visokih akciza na duhan i duhanske prerađevine u BiH, te bi uskoro mogao biti donesen moratorij na povećanje ovih akciza.

Prema informacijama koje smo saznali iz izvora bliskih ovoj radnoj grupi, njihovi prijedlozi su završeni, te bi oni vrlo skoro trebali biti predstavljeni Upravnom odboru UIO BiH, koji će donijeti konačnu odluku.

“Ova grupa privela je kraju svoj posao i uskoro bi trebali predati izvještaj Upravnom odboru. Pripremili su jedan opširniji materijal o stvarnom stanju tržišta i prodaje duhana i duhanskih prerađevina u BiH, sa svim parametrima. Na kraju će UO UIO BiH donijeti konačnu odluku da li će nastaviti s podizanjem akciza ili će to biti zaustavljeno. Tri su prijedloga grupe: da se nastavi povećanje akciza, da se zaustavi povećanje samo u 2019. godini, odnosno da povećanje bude zaustavljeno na duži vremenski period”, istaknuo je ovaj izvor.

Ipak, iz Upravnog odbora UIO BiH potvrdili su nam kako takva odluka neće biti donesena uskoro, iako su se mnogi nadali da bi ona mogla biti razmatrana već 27. aprila, kada je zakazana nova sjednica UO UIO BiH.

“Nemamo još informacije da je radna grupa završila konačne prijedloge. Kada radna grupa završi svoj posao Upravni odbor UIO BiH će donijeti konačnu odluku o cijelom slučaju”, istaknula je Nataša Krsman, glasnogovornica UO UIO BiH.

Inače, akcize na duhan i duhanske proizvode, u skladu sa Zakonom o akcizama u BiH, naplaćuju od 1. jula 2009. godine.

Riječ je o posebnom porezu za duhan i duhanske prerađevine u BiH, a čija visina se svake godine uređuje Odlukom o otvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i duhan za pušenje, koju donosi Upravni odbor UIO BiH.

U toku 2009. godine plaćane su akcize koje su iznosile: proporcionalna akciza u visini 42 posto maloprodajne cijene i fiksna akciza u iznosu od 0,15 KM po paklici cigareta. Nakon toga, UO UIO BiH donosio je odluke o posebnoj ili minimalnoj akcizi na cigarete za svaku sljedeću godinu i to na način da je proporcionalna uvijek bila 42 posto maloprodajne cijene cigareta, dok se fiksna akciza svake godine povećavala za 0,15 KM po paklici”, pojasnio nam je Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO BiH.

Prema njegovom pojašnjenju od 2009. do 2017. visina fiksne akcize se povećala za 1,2 KM po paklici cigareta. Prihodi od akciza prve godine naplate iznosili su 449,4 miliona KM, a svake godine su se dodatno povećavali, da bi u prošloj godini iznosili gotovo duplo više, odnosno 807,7 miliona KM.

Zbog ovakvog velikog povećanja akciza na duhan i duhan došlo je i do naglog porasta crnog tržišta duhana i duhanskih prerađevina u BiH, zbog čega su pokrenute brojne akcije nadležni policijskih agencija i poreskih inspektora.

“Samo u toku 2017. godne oduzeto je 25.220 paklica cigareta, 31.804 komada ručno punjenih cigareta, 2.590 kilograma duhana, 605 kilograma duhana u listu i 1.025 isitnjenog korijena duhana. Pored toga, u prethodnim godinama, posebno su značajne bile tri akcije, a to su “List“, “List 1“ i “List 2“ u kojima su presječeni značajni lanci šverca i nezakonite prodaje duhana, više desetina osoba koje su se bavile ovim kriminalnim aktivnostima se nalaze u pritvoru, a oduzeto je jako puno duhana koji se tek trebao prometovati na crno, kao i nekoliko mašina koje su služile za rezanje duhana prije stavljanja na crno tržište u BiH”, istaknuo je Kovačević, dodavši da se i u ovoj godini nastavljaju slične aktivnosti.

Veoma je zanimljivo i da još uvijek nije poznato koliko je duhana i duhanskih prerađevina tačno oduzeto tokom ranijih godina, a zanimljivi su podaci stručnjaka iz Odjeljenja za makroekonomsku analizu UIO, u kojima stoji da BiH zbog crnog tržišta godišnje gubi pola milijarde KM

“Činjenica je da se na mnogim mjestima u BiH mogu kupiti cigarete koje nisu obilježene akciznim markicama ili su pak obilježene akciznim markicama drugih zemalja. Činjenica je da je došlo do značajnog pada broja izdanih akciznih markica za obilježavanje duvana i cigareta koje izdaje UIO. Sve to skupa navodi i na pomisao da bi negde na području BiH mogla da se nalazi i neka ilegalna fabrika za proizvodnju cigareta koje se plasiraju na crno tržište BiH.

Ovdje svakako želim napomenuti da se radi o cigaretama koje su potpuno izvan bilo kakve kontrole kad je u pitanju kvaliteta ovih proizvoda, te svi oni koji kupuju ovakve cigarete dodatno ugrožavaju svoje zdravlje, jer se ne zna šta je uopšte sastav tih cigareta. U ovom smislu trebalo zaista uticati na svijest onih koji kupuju ovakve cigarete da bi mogli imati zdravstvenih problema”, zaključio nam je Kovačević.

(radiosarajevo.ba)

Tagovi: