Žene Kruščice protestuju osam mjeseci, trebaju pomoć na samo jedan dan

Upućuje se međunarodni poziv za žene da dođu u Bosnu i Hercegovinu kako bi podržale žene Kruščice, koje protestuju 24 časa dnevno već preko 200 dana.

Ovaj solidarni čin omogućiće im da prisustvuju svjetskoj premijeri filma Plavo srce, dugometražnog filma koji njihovu priču donosi svjetskoj publici.

Film je dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” čiji je cilj zaštita balkanske regije od više od 3000 predloženih hidroenergetskih projekata, te teži podizanju međunarodne svijesti o potencijalnoj ekološkoj katastrofi.

Na Balkanskom poluostrvu, od Slovenije do Albanije, hidroenergetski projekti prijete da ugroze bogate i šarolike kulture, istoriju i životnu sredinu regije zvane Plavo srce Evrope.

Lokalni aktivisti i aktivistkinje koji žive uz ove rijeke bore se za spašavanje svojih područja i rijeka koje ih čine onim što jesu. Hrabre i uporne žene iz sela Kruščica u Bosni i Hercegovini sjede noću i danju, od avgusta 2017. godine, mirno protestujući  kako bi zaštitile svoju rijeku i zajednicu te njihov jedini izvor pitke vode, ali su pretrpjele fizičko nasilje od strane vlasti.

Napravile su kontinuiranu okupaciju mosta da bi time spriječile izvođače od donošenja opreme i započinjanja radova na predviđenom mjestu.

Njihova priča će biti predstavljena međunarodnoj javnosti na svjetskoj premijeri dokumentarnog filma Plavo srce, 28. aprila. Mnoge od hrabrih žena Kruščice će napraviti dvosatno putovanje na premijeru koje će se održati na napuštenoj brani Idbar kod Konjic.

Međutim, most se ne može ostaviti bez nadzora tako da će mali broj žena izostati sa premijere radi odbrane svoje zajednice.

Pokrenut je međunarodni poziv za žene koje žele podržati svoje sestre u Kruščici tako što će zauzeti njihovo mjesto na mostu na dan premijere, s ciljem da one sve mogu zajedno prisustvovati premijeri.

Tokom osam mjeseci protestvovanja, ove žene su pretrpjeli brutalni napad od strane policije, borile su sa hladnim zimskim uslovima te izazovima kao što su održavanje protesta, briga o djeci i mnoge druge obveze.

Žene su odlučile da bi trebale preuzeti vodeću ulogu u protestima, a ne muškarci iz sela, jer su pogrešno vjerovale da je tako manja vjerovatnoća da će policija i vlasti upotrijebiti fizičku silu.

Photo_Andrew Burr_Kruscica_2_mala

"Pozivamo žene iz cijelog svijeta za solidarnost s nama u ovom teškom trenutku, te da nas podrže u našoj borbi. Ova međunarodna podrška nam veoma znači, a nadamo se da će nam pomoći da pobjedimo ovu bitku protiv hidroenergetskih projekata koji ugrožavaju naše domove i zajednicu”, kaže Mika Tibold, čuvarka mosta i predsjednica Savjeta zajednice Kruščica.

Žene koje su zainteresovane za pružanje podrške ženama Kruščice 28. aprila mogu se prijaviti na mail anja.damjanovic@czzs.org. Više informacija o logistici biće prosljeđeno onima koji se prijave.

Potpišite peticiju ovdje i poručite međunarodnim bankama da prestanu ulagati u uništavanje posljednjih evropskih divljih rijeka.

(centar za životnu sredinu)

Tagovi: