Nakon zlata za inovaciju, prnjavorski srednjoškolci čekaju odlazak u Rusiju

Sa učešća na Međunarodnoj izložbi ideja, inovacija i stvaralaštva ''INOST mladih 2018'', učenici Centra srednjih škola ''Ivo Andrić'' Prnjavor, vratili su se, ni manje ni više nego sa ''zlatnim'' prvim mjestom.

Njihova inovacija koja je dobila najviše ocjene i privukla najveću pažnju  je solarna mašina za sušenje voća. Pobjedničku ekipu uz idejnog tvorca profesora Iliju Golića, čine Dragiša Pakuševski, Ognjen Živković, Radoslav Vukić, Žarko Živanić i Mihael Marinković.

"Na ovom projektu radili smo cijelo drugo polugodište. Prvi put sam jedan od učesnika Inosta i presrećan sam zbog osvojenog zlata’’, rekao je Ognjn Živković, učenik trećeg razreda, Mašinski tehničar.

"Moj zadatak je bio tokarenje pojedinih dijelova. Uložili smo mnogo volje i truda i uspjeh se na kraju isplatio", kaže  Dragiša Pakuševski, učenik trećeg razred, smjer Obrađivač metala.

"Na 'INOSTU mladih' učestvovali smo 8 puta i svaki put se vraćli sa medaljom. Ovo je druga zlatna medalja koju smo osvojili i ona nam je najdraža, posebno zbog toga što smo na ovaj način donijeli specijalno priznanje i školi iz koje dolazimo, te što nas je gospodin Mirko Mitić iz Rusije direktno prijavio na Svjetsko takmičenje izlaganja ideja i inovacija, koje se održava iduće godine u Moskvi’’, naglasio je profesor praktične nastave, Ilija Golić, koji je i idejni tvorac mašine.

Ovakva mašina bi mogla naći primjenu na cijeloj zemaljskoj kugli ističe profesor Golić, dodajući da interesovanja, odnosno kupaca već ima.

"Ova mašina može da radi gdje god sunce sija, može da je kupi recimo tri domaćinstva te da je koristi zajedno. Kapacitet je 20 kilograma svježeg voća, a cijena samog materijala je oko 2500 KM’’, naglasio je Golić.

Svesrdnu finansijsku i moralnu podršku mladim inovatorima pružila je škola koju pohađaju i koju predstavljaju. Direktor ove ustanove, Mirela Milijaš, obećala je da će šlola podržati i odlazak učenika u Rusiju, ako do toga dođe.

’’Iskrene čestitke profesoru Goliću i učenicima koji su radili na izradi ove mašine. Znam da su naporno radili čak i kada su imali slobodne dane, zato smo ih i nagradili i finansijskim nagradama. Svakako da ćemo podržati i njihov odlazak u Rusiju, ako dođe do realizacije planiranog’’, poručila je Mirela Milijaš, direktor JU CSŠ „Ivo Andrić“.

Ponavljamo, prnjavorski srednjoškolci predvođeni profesorom Golićem godinama unazad ostvaruju zapažene rezultate u pogledu inovacija, a prošle godine sa inovacijom u vidu pneumatske štedne prskalice osvojili su drugo mjesto na INOSTU.

(TV K3)

Tagovi: