Novaković: Bolest koju ima Milica Marković, ima i 80 odsto ljudi

Poslanik u Predstavničkom domu BiH Milica Marković prvi je poslanik koji traži pomoć za liječenje – tvrdi Momčilo Novaković, član Zajedničke komisije za adminstrativne poslove u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Novaković objašnjava da, osim toga, do sada nijedan zaposleni u Parlamentarnoj skupštini BiH nije tražio ovu vrtu pomoći od kada je on poslanik u Predstavničkom domu.

"Postoji odluka koja je stara najmanje deset godina kojom je regulisana isplata novčane pomoći zaposlenima u Parlamentarnoj skupštini koji boluju od teške bolesti. Taksativno su nabrojane teške bolesti za koje se isplaćuje pomoć i ona može da bude u visini tri prosječne plate u BiH", navodi Novaković.

Kaže da je Markovićeva zatražila isplatu pomoći i dostavila uvjerenje jedne medicinske ustanove da boluje od teške bolesti.

"Međutim, u nabrojanim teškim bolestima u odluci parlamenta BiH se ne navodi to što piše u njenoj dokumentaciji. Zapravo, napisano je dvosmisleno i postoji sumnja da njena bolest nije obuhvaćena u Odluci parlamenta. Zato smo vratili zahtjev i zatražili od medicinske ustanove da tačno navedu da li je njenja bolest na spisku Odluke", kaže Novaković.

Tvrdi da je inače ova odluka donesena za pomoć službenika i drugih radnika da im se pomogne za liječenje, a ne poslanika.

"Naravno, u odluci se ne mogu poslanici diskriminisati, ali podrazumijeva se da nije za poslanike. Ja nikada ne bih podnio takav zahtjev. Osim toga, sa takovom bolešću koju ona ima, mislim da boluje oko 80 odsto ljudi, starijih od 55 godina", navodi Novaković.

Koleginica Marković je, kako ocjenjuje, nanijela sebi i političku i moralnu štetu nepotrebno, dospjela u javnost u ružnom kontekstu.

"To je izazvalo mnogo više pažnje u javnosti i među poslanicima nego neka važnija pitanja. Na društvenim mrežema, po komentarima, juče je bila u ravni sa posjetom ruske delegacije Banjaluci", ilustruje Novaković.

Otkriva i da je on predložio ostalim članovima Komisije da se zahtjev vrati ljekarima, računajući da će koleginica Marković u međuvremenu sama povući zahtjev.

"Ja bih to uradio da se digla ovolika dževa", zaključuje Novaković.

Markovićeva je zatražila od Zajedničke parlamentarne komisije za administrativne poslove da joj odobri skoro 3.000 KM za banjsko liječenje u Srbiji.

"Posljednje tri godine imam ozbiljne zdravstvene probleme sa kičmom što s vremenom postaje sve progresivnije", napisala je u zahtjevu.

Srpskainfo

Tagovi: