Ako brana popusti, Njemačku čeka kataklizma

Njemačka se i dalje bavi katastrofalnim poplavama koje su odnijele više od stotinu života i uništile brojne stambene i poslovne zgrade, a nova opasnost se već nazire. Strahuje se da bi ogromna brana u blizini Kelna, koja je takođe pod naletom bujičnih poplava, mogla da popusti.

Vlasti su naredile evakuaciju stanovnika nekoliko sela na jugu regiona jer smatraju da bi brana Stajnbah mogla puknuti i izazvati novu katastrofu, piše Nju Sivil Inžinjiring.

Do sada je oko četiri i po hiljade ljudi napustilo poplavljene regione i malo je vjerovatno da će se uskoro vratiti svojim kućama jer prognozeri najavljuju nove padavine. Inženjeri i vatrogasci pumpali su vodu iz rezervoara cijele noći, smanjujući nivo vode za oko dva centimetra.

Lokalne vlasti su ujutro izdale saopštenje u kojem kažu da je situacija stabilna, ali i dalje vrlo opasna. Voda se još ispumpava, a krak autoputa 61 zatvoren je zbog bezbjednosti.

Brana je izgrađena između 1934. i 1936. godine, a detaljno je obnavljana od 1998. do 1990. Rezervoar pokriva više od četrnaest hektara zemlje, u svojoj najdubljoj tački dubok je više od 17 metara i ima kapacitet od milion kubnih metara vode.

Strahuje se da su druge brane na tom području u opasnosti od pucanja zbog obilnih padavina. Jezera na brani Rurtalsperre, kao i Bever kod Radevormvalda, presušuju, a stanovnicima je naređeno da odmah napuste to područje radi svoje sigurnosti.

 

Tagovi: