Banjalučanin u lovu na leteće lisice, zmajeve i kraljevske kobre (FOTO)

Nakon što je prošetao Zlatnim mostom u Da Nangu, istražio američki muzej prirodne umjetnosti u Njujorku, družio se sa džinovskim kornjačama na Prison Islandu u Zanzibaru i „omirisao“ čileanske zatvore, Banjalučanin Robert Dacešin krenuo je u potragu za neobičnim životinjama koje žive u malezijskom arhipelagu Langkavi.

- Langkavi je arhipelag koji čine 99 tropskih ostrva. Nalazi se na sjeverozapadu Malezijskog poluostrva. Langkavi je sa svojim nacionalnim parkovima pod zaštitom Uneska zbog svog geološkog nasljeđa, mnoštva pećina i fosila koji su pronađeni na ovom 500 miliona godina starom arhipelagu – istakao je Dacešin za MojaBanjaluka.info.

Afrika, dodao je on, ima „veliku petorku“ – lava, leoparda, slona, bufala i nosoroga. I Malezija ima svoju „veliku šestorku“ u koju spadaju malajski tiger, crni leopard, sumatranski nosorog, azijski slon, slon sa Bornea, kao i posebna vrsta životinje - seladang.

- U prašumama Langkavija ne može da se vidi niti jedna od ovih životinja, ali Langkavi zbog svog nevjerovatnog ekosistema predstavlja dom za neke druge životinje. I Langkavi ima svojih „nevjerovatnih letećih pet“ – leteće lisice, jedini lemuri koji zaista mogu da lete, vjeverice, zmajevi i zmije – istakao je Dacešin.

Prašume ovog ostrva, kaže on, prava su meka za neobične životinjske vrste. „Letećih pet“ sa Langkavija imaju sposobnost da se uzdignu i usprave, a poneke od njih, poput lisica i lemura, zaista i mogu da lete.

- Zmije, naravno, ne leta, ali to i nije neka šteta. Ipak, na Lankgaviju postoje zmije. Zmijčine, ako uopšte postoji ta riječ. Prvi dan kad smo stigli ovdje, sav naivan sam upitao da li mogu da se vide zmije, kad mi jedna djevojka neobično sitne građe čak i za njihove standarde odgovori: Naravno, imamo kobre i pitone – priča Dacešin.

Pitoni koji se nalaze na Langkaviju spadaju u najveće na svijetu i mogu da narastu čak do deset metara. Mještani Langkavija, priča Dacešin, nisu uznemireni i kažu da su njihovi pitoni dobri i da nisu otrovni.

- Samo dave i to odlično dave, tako da je sve u najboljem redu. Kravljevske kobre koje žive na Langkaviju su među najotrovnijim zmijama na svijetu. Ali manje su od pitona i imaju oko pet metara. Kada se uspravi, bude visoka gotovo dva metra. Srećom ne lete – rekao je Dacešin.

Goran Dakić