Banke u RS za pola godine zaradile 78 miliona KM

Podaci Agencije za bankarstvo RS pokazuju da je profit bankarskog sektora u prvom polugodištu povećan za 13,9 miliona KM i da su sve banke poslovale pozitivno.

I dalje je primjetan značajan rast prihoda od naknada koji su sa 92 miliona KM povećani na 103 miliona maraka, odnosno za 12 odsto.

Rast bilježe i prihodi od kamata i slični prihodi koji su povećani za 9,5 miliona ili šest odsto.

Ukupni prihodi banaka iznosili su 261,5 miliona KM i veći su za 20,6 miliona u odnosu na istu period prošle godine, dok su ukupni rashodi povećani za 6,1 milion KM – sa 170,9 miliona na 177 miliona maraka.

U milionskom plusu i MKO

Za bankama ne zaostaju ni mikrokreditne organizacije čija dobit je ove godine veća za 3,6 miliona KM, odnosno za 37 odsto u odnosu na isti period lani.

Ukupna dobit na nivou mikrokreditnog sektora u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 13,3 miliona KM, dok je u istom prošlogodišnjem periodu bila 9,7 miliona maraka.

Prihodi od kamata, koji su osnovni prihod MKO, povećani su za 4,3 miliona KM ili 12 odsto, dok su prihodi od kamata povećani za čak 70 odsto, sa 337.000 KM na 572.000 KM.

Inače, Agencija za bankarstvo RS je juče donijela nekoliko odluka kojima je, između ostalog, propisala obavezu bankama da izvještajem o naknadama za usluge u vezi sa platnim računom obuhvate sve naknade koje su naplatile korisniku.

- Jedna od odluka propisuje obavezu banke da korisniku, bez naknade, dostavi ili na drugi način učini dostupnim izvještaj o svim naknadama za usluge povezane sa platnim računom, na ugovoreni način, najmanje jednom godišnje - navedeno je u saopštenju Agencije.

capital.ba

Tagovi: