BiH bi do 2026. mogla dobiti svoj peti aerodrom

Razvoj Aerodroma Bihać napreduje s daljnjim građevinskim radovima koji će uskoro biti započeti.

Aerodrom Bihać do sada je izgradio probnu uzletno-sletnu stazu, koja predstavlja dionicu od 300 metara od planirane dužine 1.800 metara, kao i pristupne ceste aerodromskom kompleksu.

- Kako bi se omogućio nastavak piste buduće zračne luke, potrebno je obeštetiti vlasnike 132 izvlaštena zemljišta po cijeni od devet do deset eura po kvadratnom metru zemljišta, ovisno o kvaliteti - rekao je direktor Aerodroma Anel Hadžić, izvještava EX-YU Aviation News.

Vlada Federacije BiH do sada je obezbijedila 2,5 miliona evra od potrebnih 10,2 miliona za obeštećenje vlasnika zemljišta.

Prema riječima Hadžića, trenutno je u toku izrada glavnog plana aerodroma, koji bi konačno trebao odrediti dinamiku budućih građevinskih radova, ali i rokove.

- U ove aktivnosti bit će uključene različite državne institucije i resori, kako bi se planirala pravovremena nabavka potrebne opreme. Prema postojećim planovima, a ne bude li nepredviđenih poteškoća, aerodrom bi mogao biti u funkciji za tri do četiri godine - kazao je Hadžić.

Dodao je da ovaj projekt ima veliki značaj kada je u pitanju povezivanje Unsko-sanskog kantona sa ostatkom države, ali će takođe djelovati kao katalizator ekonomskog razvoja Bihaća i cijelog Unsko-sanskog kantona, prenosi BiznisInfo.

Aerodrom će značajno doprinijeti razvoju turizma i povećanju broja posjetilaca Nacionalnog parka Una i ostalih turističkih sadržaja na ovom području.

Cijeli projekt podrazumijeva izgradnju terminalne zgrade, piste i kontrolnog tornja. Međutim, nedostatak finansijskih sredstava mogao bi se pokazati problemom i u budućnosti bi mogao biti potreban privatni investitor.

Vlada je dosad svake godine u projekt ulagala nekoliko miliona evra. Razne dozvole, uključujući i ekološku, već su obezbijeđene. Bihać se nalazi u blizini hrvatske granice i osmi je po veličini grad u zemlji.

Bosna i Hercegovina trenutno ima četiri međunarodnog komercijalnog aerodroma – Sarajevo, Tuzla, Banjaluka i Mostar. U periodu od janurara do oktobra opslužili su ukupno 1.907.895 putnika.

nezavisne.com

Tagovi: