Božić svečano proslavljen u Čikagu FOTO

Pripadnici srpske iseljeničke zajednice u Americi i Kanadi proslavu Božića počeli su na Badnje veče okupljanjem u srpskim hramovima gde su održana večernja bogosluženja i osvećenje i nalaganje badnjaka.

Dva manastira i šest srpskih hramova, koliko ih srpska crkva ima u najborjnijoj našoj zajednici Čikagu, u ponedeljak su bili pretijesni da prihvate sve vjernike koji su željeli da podijele radost Hristovog rođenja. I ovde nisu izostali srpski običaji kao što su osvećenje i nalaganje Badnjaka, a posle večernjeg bogosluženja nastavljena su druženja u crkvenim halama uz kuvanu rakiju i kuvano vino.

Najmlađi su primili poklone i grančice od badnjaka, a crkveni horovi su izvodili božićne pjesme.

Na dan Božića su u svim srpskim hramovima u Americi i Kanadi održane Božićne liturgije na kojima je pročitana Poslanica Srpske pravoslavne crkve.

U prigodnim besjedama isticana je važnost ovog praznika koji okuplja pripadnike srpske zajednice svih generacija. Mnogi od njih, četvrte, a sada i pete generacije rođene u Americi, iako ne znaju srpski jezik sa radošću dijele srpski božićni pozdrav. Srpska crkva, kako se naglašava, okuplja srpske iseljenike u Americi u jednu veliku porodicu i na taj način čuva njihov identitet i veze sa otadžbinom i zavičajem.

Srpski iseljenci, kao i u zemljama svojih predaka, slavlje su nastavili u porodičnom krugu uz pečenje, česnicu i srpska pića na božićnoj trpezi. 

Iako je u Americi bio radni dan, u skladu sa našom dobro poznatom snalažljivošću, većina slavljenika je uspjela da ranije odradi ili na drugi način za svoj Božić obezbijedi neradni dan.

S. Dančuo
 

Tagovi: