Bravo za dijasporu: Tročlanoj porodici "šeperušu" zamijenili udobnim domom

Supružnicima Husi i Fatmi Halkić te njihovom sinu Husmiru, koji žive u bihaćkom naselju Vikići, izgrađena je nov i udoban dom.

Radi se o socijalno ugroženoj porodici, bračnom paru koji ima sina s poteškoćama u razvoju, a ovaj humanitarni projekat realizovali su mještani ovog naselja koji žive i rade u inostranstvu.

Prema riječima Ismeta Salkića i Rahile Čajić, koji su bili pokretači akcije, na mjestu novoizgrađene kuće nalazila se stara "šeperuša", u kojoj je tročlana porodica živjela veoma teškim životom, bez sanitarnog čvora i drugih elementarnih uslova za život.

- Pomagali smo ovoj porodici u namirnicama i drugim potrepštinama, a prilikom posljednje posjete ustanovili smo da je kuća u ruševnoj fazi, jer plafon samo što nije otpao. Tada smo odlučili da pokrenemo akciju - kaže Salkić.

Dodaje kako se veliki broj mještana koji žive i rade u stranim zemljama odazvao i pomogao akciju značajnim novčanim donacijama, a u pomoć je pritekla i nekolicina ovdašnjih privrednika.

Sakupljene su 32.000 maraka, stara kuća je srušena i na njenom mjestu u rekordno kratkom roku izgrađen je novi objekat. Dok su trajali građevinski radovi, supružnici i njihov sin boravili su u šupi.

Halkići kažu kako još ne mogu vjerovati da su dobili nov i funkcionalan dom i da tako nešto nisu mogli ni da sanjaju.

Inače, treba istaći solidarnost i humanost mještana Vikića, budući da je ovo četvrti ovakav projekat koji su realizovali u nekoliko proteklih godina pomažući tako svojim komšijama kojima je pomoć bila neophodna.