Brisanje društvenih mreža korisno za zdravlje: Niste ni svjesni kako ćete se osjećati

Ako samo na kratko "odete" sa društvenih mreža, osjetićete brojne pozitivne promjene za zdravlje, kažu stručnjaci.

Možda su nekada služile za vrstu zabave i slobodno vrijeme, ali društvene mreže danas su i jedan od glavnih izvora informacija. Rijetko ko ih nema, rijetko ko može bez njih, a nije tajna da postoje mnogi zavisnici koji ne mogu da zamisle život bez njih.

Ipak, kako društvene mreže utiču na zdravlje? O tome se mnogo pisalo i polemisalo, ali prema jednoj studiji, "odlazak sa njih" na samo nedjelju dana poboljšava mentalno zdravlje, smanjuje depresiju, stres i anksioznost.

Istraživanja su rađena sa ljudima od 18 do 72 godine, a oni su zamoljeni da ugase društvene mreže na nedjelju dana. Prvi rezultat pokazao je da pojedini dobijaju dodatnih devet sati za slobodno vrijeme, jer bi to vrijeme inače iskoristili na Instagramu, Fejsbuku, Tviteru, TikTok-u.

Analiza, objavljena u časopisu "Cyberpsychology, Behavior and Social Networking", pokazala je da je nivo depresije pao sa 7.46 na 4.84, dok je anksioznost pala sa 6.92 na 5.94 na skali.

- Znamo da je upotreba društvenih medija velika i da postoji sve veća zabrinutost oko uticaja na mentalno zdravlje, pa smo ovom studijom htjeli da vidimo kako bi djelovalo na mentalno zdravlje ljudi kad bi uzeli pauzu na barem nedjelju dana - rekao je Džef Lambert, vodeći istraživač studije i dodao:

- Mnogi naši učesnici obavijestili su nas o pozitivnim efektima isključenja s društvenih mreža, uz poboljšano raspoloženje i manje tjeskobe. To sugeriše da čak i samo mali odmor može imati uticaj - rekao je on.

mondo.ba

Tagovi: