Časni krst u rukama Bjeloruskinje Marine

Bjeloruskinja Marina Orozović-Soboljeva (50) prva je danas doplivala do bogojavljenskog Časnog krsta na rijeci Ukrini u Palačkovcima kod Prnjavora.

Ona je trijumfovala i dobitnik je opštinskog zlatnika u konkurenciji 18 odvažnih takmičara.

Soboljeva već tri decenije živi i radi u gradu na Ukrini, a po prvi put se našla u njenim hladnim talasima u borbi na Bogojavljenje za tradicionalni Časni krst.

-Ne samo da mi je ispunjen taj životni san, nego sam se ovom pobjedom i laskavom titulom upisala u istoriju jedne prestižne tradicije u mom voljenom gradu. Zahvaljujem se momcima koji su, meni i drugoj takmičarki, ustupili dragocijenu prednost i priliku da jedna od nas dvije osvoji Časni krst-rekla je, za naš portal, Marina.

U hladnoj vodi i konkurenciji sa muškarcima našla se i Milka Žižak, iz Naseobine Lišnja, ispunivši, takođe, svoju veliku želju.

-Voda je bila prilično hladna, ali dileme i straha nije bilo. S nestrpljenjem iščekujem već naredno Bogojavljenje-rekla je Milka.

Nakon molitve, vodu je blagoslovio sveštenik Mićo Gojković, naglasivši da je ona izvor života i da predstavlja ne samo dio čovjekovih tjelesnih potreba, nego i njegov duhovni preporod.

Sveštenik Gojković je podsjetio da se vjerski narod okupljao na molitvi na ovom lokalitetu i prije nego što je obnovljeno plivanje za Časni krst o Bogojavljenju i u vrijeme velikih suša.

-Posljednji put je to bilo 1956. godine, kada je litija predvođena tadašnjim sveštenikom Ilijom Rakićem od crkve izašla na lokaciju gdje se upravo danas pliva-podsjetio je Gojković.

Čelni čovjek prnjavorske opštine Darko Tomaš, istakao je da je ova lokalna zajednica svih proteklih osam godina, od obnove tradicije plivanja za Časni krst, bila partner crkvenoj opštini Palačkovci u organizaciji ove, uprkos prohladnoim vremenu, vrlo posjećene manifestacije.

- Jedna je ovo od naših najljepših manifestacija. Čestitke mjesnom sveštenstvu na izuzetnoj organizaciji, kao i svima onima koji su danas plivali. Raduje me, takođe, što se svake godine povećava broj takmičara i onih koji ih bodre-naglasio je načelnik Tomaš.

Nagrada i zahvalnica

Ovogodišnja pobjednica Marina Orozović-Soboljeva je za nagradu od organizatora pravoslavne parohije palačkovačke dobila ikonu i krst, kao i dukat sa likom Svetog Jovana Krstitelja, dar opštine Prnjavor. Svi plivači su dobitnici zahvalnica za učešće.

N. ĐURIĆ

Tagovi: