CIK "ukinuo" četvrtog delegata SNSD-u: Priznat listić, odlučiće žrijeb

Centralna izborna komisija je na današnjoj sjednici donijela odluku o tome da se prizna sporni 12 glas za PDP-ovog Nenada Vukovića. To znači da će o petom delegatu iz Republike Srpske u Domu naroda PS BiH odlučiti žrijeb. Sjednica CIK-a je kasnila dva sata.

Centralna izborna komisija je zaključila da je listić na kojem je bilo prekriženo ime Nenada Vukovića, a ne kvadratić, ipak ispravan i da prema tome Nenad Vuković ima 12 glasova, koliko i SNSD-ova Snježana Novaković Bursać.

Protiv odluke su glasali članovi komisije Vlado Rogić i Irena Hadžiabdić, dok su ostali podržali prijedlog kojim se priznaje glas za listu PDP-a.

Žalbu na ovu odluku je moguće uputiti Apelacionom sudu Bosne i Hercegovine.

Ova dva imena naći će se i u žrijebu koji će odrediti da li će SNSD imati četiri ili će opozicija dobiti drugog delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine.

Delegati iz Srpske za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH birani su u četvrtak tajnim glasanjem u Narodnoj skupštini. Izabrani su Radovan Kovačević, Sredoje Nović, Nikola Špirić i Snježana Bursać-Novaković, svi iz SNSD i Želimir Nešković (SDS), a jedan listić je proglašen nevažećim.

mondo.ba

Proteklih dana u medijima se vodio pravi mali rat između opozicije u RS i stranaka koje čine Pokret za državu u NSRS oko toga ko je pogriješio i tako omogućio SNSD-u četiri delegati.