Da li je legalna gradnja nove benzinske pumpe “Nešković”?

Prema tvrdnjama stanovnika Prnjavora koji ne žele da daju izjave pred kamerama, sporna je lokacija izgradnje nove benzisnke pumpe Nešković, jer ona nije predviđena na ovom mjestu prema postojućem Regulacionom planu. Takođe, kako navode udaljenost između planirane benzinske pumpe i okolnih objekata i samog magistarlnog puta je daleko niža od udaljenosti predviđene zakonom, prenosi TVK3.

Na zahtjev građana Inspekotrat RS je u još u oktobru 2019. godine kontrolisali navedenu lokaciju, i utvrdili da Lokacijski uslovi, koje je izdalo Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, nisu u skladu sa Regulacionim planom za ovo područje.

„Postupajući inspektor je tada utvrdio da na predmetnoj parceli nije predviđena nova izgradnja kao ni dogradnja postojećeg objekta, niti izgradnja benzinske stanice. Inspektor je naložio Ministarstvu da u Lokacijskim uslovima od 05.04.2019. godine otkloni utvrđenu nepravilnost ukoliko je to moguće (da uskladi lokacijske uslove sa važećim Regulacionim planom za prostor u zoni uticaja magistralnog puta M-16.1) ili da ih proglasi nevažećima. Postupajući po Rješenju inspektora, nadležno Ministarstvo je oglasilo nevažećima izdate Lokacijske uslove od 05.04.2019. godine.“, navedeno je u odgovoru Inspektorata RS.

Međutim, Minsiatrstvo za prostornno uređenje, građevinsrstvo i ekologiju je nakon toga izdalo nove Lokacijske uslove 23.12.2020. kao i Rješenje u februaru ove godine, kojim se daje građevinska dozvola za rekonstrukciju postojećeg stambeno-poslovnog objekta, sa promjenom namjene u benzinsku pumpu. Iz resornog ministarstva su potvrdili ovu informaciju.

„Investitoru 'Nešković osiguranje' a.d. Bijeljina 09.02.2021. godine. izdata je dozvola za rekonstrukciju postojećeg stambeno-poslovnog objekta sa promjenom namjene u stanicu za snabdjevanje gorivom motornih vozila sa pratećim sadržajima i izgradnju priključka na magistralni put M-16.1 u Lokacijskim uslovima izdatim 23.12.2020. godine izvršena je izmjena Lokacijskih uslova i njihovo usklađivanje sa postojećim Regulacionim planom. Sve potrebne i zakonom propisane saglasnosti i potvrde nadležnih institucija su pribavljene kao i same lokalne zajednice tj. Opštine Prnjavor u više navrata.“, navode iz Ministarstva.

Međutim u opštini Prnjavor navode, da „Nešković kompanija“ nije dobila bilo kakvu saglasnost od lokalne vlasti. Navode da Regulacioni plan na ovom području jedino može mijenjati Skupština opštine Prnjavor.

– Niti se nama konkretno obraćala “Nešković kompanija”, niti smo mi njima izdali Lokacijske uslove, niti dozvolu za građenje. Ovaj postupak traje od 2017. godine, i do sada su već dva puta poništeni Lokacijski uslovi na ovom području, kaže načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje opštine Prnjavor Brano Žunić.

Žunić navodi da je kompanija Nešković ranije kontaktirara opštinu zarad pribavljanja određenih dokumenata.

– Radi se o izvodima i mišljenima koji se izdaju svim građanima, koji više upućuju one koji izdaju lokacijske uslove kako treba da postupe u konkretnom slučaju, odnosno u skladu sa zakonom, ističe Žunić.

Poslanik SDS-a Miladin Stanić, na zahtjev građana, na protekloj sjednici parlamenta Srpske postavio je poslaničko pitanje resornoj ministarki Srebrenki Golić da li je izgradnja benzinske pumpe na ovoj lokalciju uredna. Kako kaže dobio je nemušt odgovor, što prema njeovim tvrdnajma potvrđuje korupiranost ministrstva.

– Postojeća dovola izdata od Minsiatrstvo za prostornno uređenje, građevinsrstvo i ekologiju je nezakonita. Ovdje ne postoji Regulacioni plan, niri izmjene i dopune Regulacionog plana na osnovu kojih bi građenje bilo moguće. Sam objekat koji je predviđen da bude benzinska stanica je ruiniran, i svaki manji potres bi ga mogao srušiti. Plus, cisterna za gorivo maltene biće postavljena pod put. Podržavam svako investiranje u Prnjavor, ali ovo je nezakonito, kaže Stanić.

On kaže da je u ovom slučaju upitna i ekonomska isplativot građenja nove benzinske pumpe, jer kako navodi, u dva kilometra magistralog puta, u Prnjavoru ima 13 benzinskih stanica, što je kako kaže, van svake pameti.

Pokušali smo da konatktiramo nadležne u „Nešković kompaniji, koja ima sjedište u Bijeljini. U telefonskom razgovoru radnica nam je rekla da direktor prodaje, ne želi da daje izjave povodom građenja benzinske pumpe u Prnjavoru. „Nekšković kompanija“ je u međuvremnu dobila saglasnost za građenje i od Puteva Republike Srpske, kao i od Minstarstva unutrašnjih poslova.

TV K3