Danas prijatnije, ali i dalje vruće: Popodne ponegdje mogući pljuskovi i nepogode

U Republici Srpskoj i Federaciji BiH danas će biti sunčano i toplo, uz povremene pljuskove sa grmljavinom popodne na istoku i jugoistoku.

Jutros je na sjeveroistoku oblačno uz slabu kišu samo još ponegdje, dok je u ostalim predjelima pretežno sunčano, uz malo oblačnosti, saopšteno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Tokom dana na sjeveru i zapadu temperatura će biti niža i prijatnija u odnosu na prethodne vrlo tople dane, na jugu i istoku i dalje vrlo toplo i sunčano, a popodne na istoku i jugoistoku povremeni pljuskovi sa grmljavinom, dok su ponegdje moguće i lokalne nepogode.

Maksimalna temperatura vazduha od 28 na sjeverozapadu do 36 na jugu i jugoistoku, u višim predjelima na zapadu od 24 stepena Celzijusova.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, vjetar će biti slab do umjeren, uglavnom, sjeverni i sjeverozapadni.

STANJE NA PUTEVIMA

Pojačan je intenzitet saobraćaja na većini putnih pravaca i graničnih prelaza, a visoka temperatura otežava vožnju, pa vozačima iz Auto-moto saveza /AMS/ Republike Srpske savjetuju da prave česće pauze i izbjegavaju rizična preticanja.

IZ AMS skreću pažnju i na povećan broj motociklista na putevima, kao i na usporeno odvijanje saobraćaja na dionicama gdje se izvode radovi.

Zbog asfaltiranja dionice magistralnog puta Prijedor - Banja Luka od Dragočaja do Tunjica saobraćaj je potpuno obustavljen i preusmjerava se na regionalni put Omarska - Bronzani Majdan - Banja LLuka.

Saobraćaj se može odvijati i magistralnim putem Prijedor - Kozarska Dubica - Gradiška - Banja Luka.

Sutra od 8.15 do 11.00 časova, povodom održavanja maratonske trke, biće obustavljen saobraćaj na dionici magistralnog puta Vojkovići - Kula, od raskrsnice za naselje Vojkovići do raskrsnice kod benzinske pumpe "3M", osim vozila hitnih službi.

Za vrijeme obustave, saobraćaj će biti preusmjeren na alternativne putne pravce.

Zbog radova, od danas je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja na dionici magistralnog puta granica Republike Srpske /Bakračuša/ - Nevesinje jedan.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici regionalnog puta Prijedor tri - granica Republike Srpske/FBiH /Stara Rijeka/ za vrijeme prelaska radnih mašina preko tog puta, tokom eksploatacije rudnika LJubija.

Zbog izgradnje pristupne saobraćajnice na magistralni put, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Ivanjska - Šargovac.

Na dionici magistralnog puta Prijedor - Kozarac, radi uključivanja i isključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta Banja Luka - Prijedor, saobraćaj se izvodi uz izmijenjen režim vožnje.

Zbog izgradnje kružne raskrsnice, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na regionalnom putu Teslić dva - Teslić tri - granica RS/FBiH /Podjezera/.

Zbog opasnosti od pojave klizišta, na dionici regionalnog puta Stari Ugljevik - Glavičice, u rejonu Starog Ugljevika zabranjen je saobraćaj za sva vozila, a za teretna vozila između preduzeća "Ruding", u mjestu Vučjak i raskrsnice u Mezgraji.

Putnička vozila se preusmjeravaju preko lokalnog puta Modran -Ugljevik Selo, a teretna magistralnim putem Suvo Polje - Donja Trnova - Glavičice - Mezgraja. Zabrana se ne odnosi na vozila RiTE "Ugljevik".

Zbog izgradnje razvodne mreže vodovoda, izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja na dionici magistralnog puta Čelinac - Kotor Varoš i na dionici regionalnog puta Čelinac - Ukrina.

Na dionici magistralnog puta Rudanka - Doboj jedan, izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja, radi isključivanja i uključivanja mehanizacije koja je angažovana na izgradnji auto-puta na koridoru "Pet ce" od mosta Rudanka, uključujući most, do tunela Putnikovo brdo dva.

Zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se na dionici magistralnog puta Foča - Goražde, u mjestu Filipovići, na liniji razgraničenja, odvija otežano, jednom trakom.

Produženi su radovi na dionicama regionalnih puteva Srbac - Gornja Vijaka jedan - Gornja Vijaka dva - Razboj, Razboj - Tedin Han i Tedin Han - Teslić zbog čega je izmijenjen režim u odvijanju saobraćaja.

Na regionalnom putu Bistrica - Podgrab, zbog aktiviranog klizišta, saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

Zbog brojnih odrona i opasnosti od klizišta, na magistralnom putu Brod na Drini - granični prelaz Hum/Šćepan Polje putnička vozila saobraćaju otežano, dok je za teretna vozila saobraćaj obustavljen.

Na toj dionici zabranjen je saobraćaj za sva vozila čija ukupna masa prelazi 16 tona.

Izmijenjen je režim u odvijanju saobraćaja, zbog radova na regionalnom putu granica Republike Srpske/FBiH Ćesim - Pridvorci.

Zbog radova na dionici regionalnog puta Šipovo - granica Republike Srpske/FBiH /Novo Selo/, izmjenjen je režim vožnje i postavljena je privremena signalizacija koja reguliše saobraćaj.

Zbog radova na regionalnom putu Jezero - Šipovo izmijenjen je režim odvijanja saobraćaja.

Zbog aktiviranih klizišta, jednom trakom naizmjenično saobraćaj se odvija na regionalnom putu Ukrina - Gornja Vijaka.

Na snazi je zabrana za teretna vozila čija ukupna masa prelazi 12,5 tona na dionici regionalnog puta Polje - Podnovlje, zbog oštećenja kolovoza.

Zabranjen je saobraćaj za teretna vozila ukupne mase veće od 30 tona na nadvožnjaku na dionici magistralnog puta Klašnice dva - Šargovac u mjestu Trn, radi nesmetanog odvijanja saobraćaja i bezbjednosti učesnika u saobraćaju.

Na području FBiH zbog radova na vijaduktu "Klopče", na dionici auto-puta Zenica sjever - Zenica jug, saobraćaj se odvija preticajnom trakom, dok su vozna i zaustavna traka zatvorene za saobraćaj.

Na magistralnom putu Jajce - Donji Vakuf zbog radova u tunelu "Skela", tokom dana saobraćaj se odvija naizmjenično, jednom trakom.

U noćnim časovima, od 22.00 do 6.00 časova, saobraćaj se obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela.

Sporije, zbog radova, saobraćaj se odvija i na putevima Žitomislići - Počitelj, Donji Vakuf - Travnik, Žepče - Zenica, Bihać - Bosanski Petrovac i Šamac - Orašje.

Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 30 minuta.

Otvoren je granični prelaz Krstac na putnom pravcu Gacko - Nikšić.

mondo.ba