Deset godina Uroševe čokoladne bajke

Tržni centar “Delta planet” u Banjaluci, 28. marta, biće domaćin Festivala čokolade, vina i kafe, a tom prilikom naš sugrađanin Uroš Živković, obilježiće svoj deseti rođendan. Ovom događaju prisustvovaće i ministar privrede i preduzetništva RS, Vjekoslav Petričević, a Uki će biti i zaštitno lice manifestacije čije je otvaranje predviđeno za 12:00 časova.

Urošu Živkoviću, dječaku iz Prnjavora, nakon rođenja ustanovljen je veoma rijedak De Grouchy sindrom. Iako su doktori imali loše prognoze za Ukijevo stanje, majka Tanja odlučila je da ne dozvoli bolesti da u potpunosti savlada njeno dijete. Tako je započela “Ukijeva čokoladna bajka” koja traje godinama, a Tanja veoma uspješno istrajava u tome da Uroš i djeca poput njega budu vidljivija u društvenoj zajednici, piše Radio Prnjavor. 

Prije godinu dana Tanja je dobila i nagradu za jaku ženu, čime je postala prva majka djeteta sa poteškoćama u razvoju sa područja Balkana kojoj je uručeno ovo priznanje.

“Uroševa priča jeste teška, ali nije tužna. Kada je rođen, doktori su rekli da će on, u najboljem slučaju, biti biljka. Ali, evo, nakon deset godina, moj Uroš trči, trenira atletiku, skok u dalj i živi jedan normalan život. Iako je 2016. godine izgubio sluh i živi u svijetu tišine, Uroš je i dalje jedno vedro, veselo dijete, smije se i radi sve što rade i druga djeca” ističe Tanja.

Ukijeva čokoladna bajka je nastala prije nekoliko godina, kao radna terapija. Tanja je došla do ideje da se poigra s čokoladom i danas, uz Ukijevu pomoć, stvara pravu čokoladnu bajku.

“Kada sam počela da radim sa čokoladom, nisam ni slutila da ćemo ovako daleko dogurati. Želim da Urošu, koji je glavni junak ove bajke, upotpunim dan i da se njegova svakodnevnica ne razlikuje od njegovih vršnjaka” dodaje ova hrabra majka.

Naš mali princ trenutno pohađa školu “Budućnost” u Derventi, a nakon školskih obaveza, uvijek se rado vraća svojoj čokoladnoj bajci, u kojoj nastaju razne figure od čokolade.

“Uki je prošle godine proglašen za najmlađeg privrednika u RS, kada smo registrovali našu porodičnu firmu za proizvodnju kolača “Ukijeva čokoladna bajka” , a nadamo se da ćemo se u budućnosti i dalje razvijati” ističe Tanja, prenosi Radio Prnjavor. 

Prije godinu dana je izašao i “Prvi Ukijev kuvar” u kome se pored recepata, nalazi i priča o Urošu Živkoviću, koja, kako smo rekli, jeste teška, ali njegovi roditelji su se potrudili da ne bude tužna, nego da svima služi za primjer da život treba prihvatiti onakvim kakav jeste i boriti se za svoje mjesto pod suncem, baš kao Uroš.