Detalji pogibije trinaestogodišnje djevojčice u Prnjavoru

Samo trinaest godina imala je Vanja Rudić kada je u subotu uveče, oko 21,30, iznenada u centru Prnjavora, za volanom „golfa 4“ „pokosio“ Nisvet Mujkić (25), iz Maravice kod Prnjavora.

Bila je omiljena drugarica „Vanjica“, igrala je odbojku, puna života. Bila je i oprezna i prešla pešački prelaz na raskrsnici Ulica Novaka Pivaševića i Laze Lazarevića, kod Gradske tržnice u centru grada. Vjerovala je i da je i sasvim bezbjedna, pošto se ne samo od pješačkog, nego i trotoara udaljila više metara uz tržnicu.

Tu je, nakon uobičajnenog druženja sa drugaricama, čekala tatu. Ni slutila nije da će joj za koji trenutak, podalje od kolovoza, život ugasiti automobil koji se, kako su za naš portal ispričali očevici, „sjurio i doletio ulicom poput rakete!“.

"Najpre se čula škripa kočnica i strahovit udarac. Potom smo uočili beživotno tijelo djevojčice pod automobilom. Gotovo istog trena se pojavio i njen otac koji je doživio šok vidjevši svoje nepomično i krvlju obliveno dijete. Prizor je bio istovremeno srceparajući i užasan", ispričali su nam očevici.

Vatrogasci i ostali prisutni su najpre ispod automobila izvukli djevojčicu, koja nije davala znake života. Sa ovog svijeta je otišla u trenucima, kad se automobil nakon više metara zaustavio tek udarivši u prodajni objekat tržnice. Na njenom zidu ostali su bočni tragovi točka, odnosno felge.

"Vatrogasci su potom iz slupanog „golfa“ izvukli vozača, dok se suvozač S.S. (39), iz Babanovaca, udaljio sa mjesta tragedije i raspitivao gdje može da opere ruke", saznali smo na licu mjesta.

Iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci danas je saopšteno da su pacijenti N.M. (25) i S.S. (39) koji su povrijeđeni u saobraćajnoj nesreći u Prnjavoru, „opservirani, zbrinuti i uz terapijske preporuke otpušteni“.

Saznajemo da se Nisvet požalio ljekarima na, kako je rekao, glavobolju, a u kakvom stanju je bio govore i svjedoci tragedije, koje je pitao „gdje se nalazi i šta mu se dogodilo“. Istražioci na čelu sa dežurnim tužiocem banjalučkog Okružnog javnog tužilaštva, između ostalog, treba da utvrde i da li je Mujkić za volanom, eventualno, bio pod uticajem alkohola i opijata, sa kojima ga, inače, mnogobrojni ogorčeni Prnjavorčani dovode u vezu. Kako okupljeni na mjestu tragedije, tako i
na društvenim mrežama.

Nisvet Mujkić (desno), privatna arhiva

OGORČENJE I OSUDE

Pogibijom 13-godišnje učenice osmog razreda Osnovne škole „Branko Ćopić“ nastavljena je crna serija stradanja na prnjavorskim putevima. Dan prije, u petak, kako smo objavili, poginuo je Jelenko Jokić (61), radnik ovdašnjeg „Gradipa“, a prošlog vikenda 34-godišnji motociklista Ranko Dubravac.

Pogibija nevine devojčice, uslijed sulude vožnje, izazvala je ogorčenje i osude mnogobrojnih Prnjavorčana ne samo okupljenih na mjestu tragedije već i na društvenim mrežama.

"Vanjice, Anđele mali, počivaj u miru. Tvome ubici svaka kazna je mala!" samo je jedna u nizu sličnih poruka na društvenim mrežama.

KAO I ŽIVOT, PREKINUTI LANČIĆ

Odmah od u nedjelju ujutro na mestu pogibije 13-ѓodišnje Vanje Rudić, polažući cvijeće i paleći svijeće, u šoku i suzama okupljaju se mnogobrojni Prnjavorčani.

Mada su vatrogasci još tokom noći bili u akciji, obližnji trgovci su imali pune ruke posla da ispred svojih radnji uklone sve tragove krvi.

"Srce mi je gotovo stalo, kada sam na pločniku našla lančić naše Vanjice. Predala sam ga rodbini. Bio je prekinut, baš kao i njen mladi život", u suzama nam je ispričala jedna od trgovkinja voćem.

Ninko ĐURIĆ

Tagovi: