Đorđe Perić stotu nagradu osvojio na Internacionalnom muzičkom festivalu u Moskvi

Jedanaestogodišnji virtuoz na harmonici Đorđe Perić iz Bijeljine osvojio je zlatnu medalju i svoju stotu nagradu na Internacionalnom muzičkom festivalu u Moskvi, koji je održan u onlajn formatu.

Festival je održan od 15. maja do 15. juna.

Đorđe je istakao da za njega 100 osvojenih nagrada predstavlja veliki uspjeh, ali i čast što može da na taj način predstavlja svoj grad, Republiku Srpsku i BiH.

„Od svih putovanja na razna takmičenja izdvojio bih Svjetski trofej harmonike u Portugalu, gdje sam predstavljao BiH, a boravio sam u gradu Faro, koji je čaroban“, rekao je Đorđe za Srnu.

Ljubav prema muzici Đorđe je naslijedio od oca Slaviše Perića, koji mu je uzor, ali i profesor.

„On je direktor Muzičke škole Kornelije Stanković i moj profesor, studirao je u ukrajinskoj Odesi i svakodnevno mi prenosi znanje. Osim njega, uzor su mi i Jurij Šiškin i Vladimir Murza“, naglasio je Đorđe i dodao da je muzika je njegov put i da želi njome ozbiljno da se bavi.

Prvi nastup Đorđe je imao u Ugljeviku sa četiri godine, a prvu nagradu osvojio je u Loznici sa samo šest godina.

„Prvi nastup pamtim kao upoznavanje sa svijetom muzike, nisam imao tremu ni tada, a nikada ni poslije toga. Prvu nagradu osvojio sam 2016. godine kada sam imao šest godina i tada sam već znao da sviram nekoliko kompozicija“, rekao je Đorđe.

Govoreći o nastupima, ovaj mladi umjetnik istakao je da voli da svira pred punom salom, a da su mu među najdražim nastupima oni u Andrićgradu, gdje je nastupao više puta na poziv proslavljenog svjetskog režisera Emira Kusturice.

Đorđe Perić završio je peti razred Osnovne škole „Knez Ivo od Semberije“ odličnim uspjehom.

„Dnevno vježbam harmoniku dva sata, a kad se spremam za takmičenje i više. Imam i slobodnog vremena za druženja sa drugarima“, rekao je Đorđe.

U dosadašnjoj karijeri ovaj mladi virtuoz na harmonici osvojio je ukupno 100 nagrada iz 25 zemalja.