Dodik: Goodbye BiH, welcome RSEXIT

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, svoj govor pred poslanicima Narodne skupštine počeo je sa "Goodbye BiH, welcome RSEXIT".

On je rekao da je Ustavni sud prebacio imovinu na BiH kojoj to ne pripada, te da su neki, uključujući i njega bili naivni kada su mislili da će Bošnjaci stati na ukidanju simbola Republike Srpske.

On je dodao da je NS RS ključno mjesto svih odluka i da samo ona može da govori u ime naroda.

- Zato mi ne smijemo oklijevati da donesemo odluke važne za našu budućnost. Ovaj put smo ozbiljni i nećemo prihvatiti neko drugo kretanje - rekao je Dodik.

On je istakao da Republika Srpska i srpski narod nemaju šansu u BiH, jer se posmatraju kao kategorija koju Sarajevo i Bošnjaci ne prihvataju i koju mrze i žele da unište.

Dodik je rekao i da je današnja posebna sjednica sazvana jer je srpski narod prevaren.

- Pokušavaju nas napraviti manje vrijednim, računajući da samo oni znaju šta je za nas dobro. Sve o Ustavnom sudu je već rečeno. Ovaj put je taj sud otišao dalje i sebi dao za pravo da donosi odluke i prebacuje imovinu na BiH, a to joj ne pripada - naveo je Dodik.

Srpski član Predsjedništva je istakao da mnogi sa zapada misle da Srpska nije sposobna i spremna da brine sami o sebi.

Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, na posebnoj sjednici NSRS povodom odluke Ustavnog suda BiH u vezi sa poljoprivrednim zemljištem rekla je da BiH nikada nije dobila šansu da živi kao normalna država.

- Današnja realnost je takva da su Srbi isfrustrirani stalnim nastojanjem da se ukine njihov identitet i da se u kontinuitetu nasilno umanjuje ustavni kapacitet Republike Srpske - rekla je Cvijanovićeva.

Dodaje da se posljednjih dvije decenije pokušava urušiti Republika Srpska.

- Za Bosnu i Hercegovinu možemo reći da je ovakva ili onakva, ali ono što je sigurno tačno jeste to da je ona u permanentnoj krizi. I ove okolnosti, u kojima je sazvana ova posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, su okolnosti političke krize - rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva podsjeća da je visoki predstavnik donošenjem tri zakona iz 2005. godine grubo prekršio ustavno dejtonsko načelo, da su entiteti vlasnici teritorija i zabranio da njima raspolažu.

Cvijanović poručila je da je nesprovodiva odluka Ustavnog suda BiH prema kojoj bi poljoprivredno zemljište bilo izuzeto iz vlasničke strukture Republike Srpske, naglasivši da je paradoksalna činjenica da se ta institucija pretvorila u nosioca antidejtonskih i antiustavnih aktivnosti u BiH.

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na čijem dnevnom redu je informacija u vezi sa antidejtonskim djelovanjem Ustavnog suda BiH počela je u Banjaluci.

U ovoj informaciji se, između ostalog, navodi da Ustavni sud BiH, osporavajući član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske, osporava svoj kredibilitet i narušava dejtonsku strukturu i raspodjelu teritorije među entitetima u omjeru, 49 prema 51 odsto.

Na početku sjednice zakletvu je položio Momčilo Antonić iz SNSD-a koji će na toj poziciji zamijeniti stranačkog kolegu Zorana Tegeltiju koji je preuzeo funkciju predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije.

Nezavisne novine/Srna