Dogovoreno priznavanje nacionalne oznake za organsku proizvodnju

Ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić i Srbije Branislav Nedimović dogovorili su danas priznavanje nacionalne oznake Srbije za organsku proizvodnju i organske proizvode Republike Srpske kao punovažne oznake na tržištima Srbije i Srpske.

Ministri su konstatovali da su i pored otežanih uslova saradnje usljed pojave pandemije virusa kovida 19, između dvije sjednice vlada realizovane brojne aktivnosti na realizaciji Protokola i Sporazuma o saradnji dva ministarstva, kao i aktivnosti definisane sa 10. zajedničke sjednice vlada Srbije i Srpske,

Na sastanku održanom na marginama zajedničke sjednice vlada Republike Srbije i Srpske u Istočnom Sarajevu, Pašalić i Nedimović su konstatovali da većina dogovorenih aktivnosti i dalje ostaje prioritetna, a naročito u oblasti protivgradne zaštite u regionu Podrinja.

Osim toga prioritetna je jačanje kapaciteta sjemenske proizvodnje u Srpskoj, saradnje između Uprave za agrarna plaćanje Srbije i Agencije za agrarna plaćanja Republike Srpske, unapređenja poljoprivrednog zadrugarstva Republike Srpske, kao i daljeg jačanja i razvoja saradnje u oblasti organske proizvodnje, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.

U oblasti veterinarstva dogovorena je saradnja na implementaciji mjera fleksibilnosti u objektima malog kapaciteta i tradicionalnoj proizvodnji, kao i zajednička izrada Planova hitnih mjera i razmjene iskustava sa terena kod pojave zaraznih bolesti.

Ministri su u oblasti vodoprivrede dogovorili nastavak saradnje na provođenju projekta "Program za integrisani razvoj koridora reke Save i Drine", koji se finansira iz sredstava Svjetske banke, te nastavak saradnje između hidrometeoroloških zavoda Srbije i Republike Srpske.

"U oblasti šumarstva razgovarano je o unapređenju saradnje u oblasti prerade drveta, kao i unapređenja proizvodnje sadnog materijala brzorastućih vrsta šumskog drveta i podizanja plantaža u inundacionim zonama Republike Srpske kroz saradnju sa preduzećem `Šume Republike Srpske` Sokolac, `Vode Srpske` i Instituta za nizijsko šumarstvo iz Novog Sada", navodi se u saopštenju.