Đoković u Tel Avivu počinje borbu za opstanak među najboljima

Najbolji srpski teniser Novak Đoković bi do kraja sezone mogao da ispadne iz Top 10 igrača na ATP listi.

Administrativne zabrane zbog nevakcinisanja su Đokovića natjerale na dugu pauzu, pa je samim tim izgubio mnogo poena koje je trebalo da brani, što je dovelo do nemogućnosti da plasman poboljša, pa čak i da više ne bude među 10 najboljih.

Međutim, do kraja sezone je ostalo još nekoliko turnira, koji ostavljaju mogućnost da se nešto promijeni.

Novak će igrati na Lejver Kupu, ali taj turnir ne donosi bodove i neće uticati na poredak na ATP listi. Tel Avivu je mjesto gdje bi nešto moglo da se promijeni. Novak će tamo nastupiti na takmičenju iz serije 250, čiji bi mu eventualni trofej donio isto toliko bodova. I u slučaju osvajanja, prići će tek na oko 1000 bodova šestom igraču svijeta Stefanosu Cicipasu.

Na završnom Mastersu Novak brani 600 bodova, jer je prošle sezone ispao u polufinalu, tako da mu to ostavlja prostor za novi napredak u pogledu bodova, dok je sa plasmanom to teži slučaj, jer ne zavisi samo od njega već i od igrača koji su bolje rangirani.

On bi ukupno mogao da dođe do novih 1150 bodova, što znači da bez pomjerenja ostalih, ne bi mogao da prestigne Cicipasa. To bi značilo da treba da odbrani titule u Tel Avivu i Bersiju, odnosno da osvoji u Torinu, ostalo nije do njega.

U ovom trenutku postoji mogućnost da Kameron Nori iskoristi svaki Novakov peh, jer brani malo bodova, a Andreju Rubljovu i Janiku Sineru je to nešto teže, jer bi to podrazumijevalo da odbrane neke titule i budu konstantni do kraja sezone.

Hurkač bi mogao do završnog turnira, a Tejloru Fricu i Feliksu Ože Aliasimu bi samo Torino dao mogućnost da prestignu Srbina.

Sve u svemu, samo veliki kiks i rana eliminacija dovode Novaka do ispadanja iz 10 najboljih, dok za napredak ne ostavlja mnogo mogućnosti, jer ne brani mnogo bodova do kraja sezone.

 

srpskainfo.com