Dokumentarac Maje Novaković u nominaciji za "Oskara"

Filmski dokumentarni prvenac Maje Novaković iz Bratunca prikazan je na više od 40 festivala u svijetu, a na posljednjem filmskom festivalu "Ful frejm" u Daramu u Sjevernoj Karolini osvojio je nagradu za najbolji kratki film i time se direktno svrstao u kvalifikacije za nominaciju za "Oskara".

Novakovićeva je navela da je njen film "A sada se spušta noć" inspirisan prirodom, selom, životom i narodnim običajima.

Film govori o odnosu čovjeka i prirode u zaboravljenom vremenu, a Novakovićeva, kao seosko dijete, u priču je utkala svoje sjećanje na djetinjstvo, odnose u selu i sa selom, ljudima i prirodom, što je naišlo na prihvatanje i visoke ocjene publike i stručnih žirija na festivalima.

"Prilikom trogodišnjeg snimanja filma oslanjala sam se na vizualizaciju slika koje pamtim iz djetinjstva. U filmu su prikazane dvije bake koje žive izolovano, same u brdima između Bratunca i Srebrenice. Prikazana je njihova svakodnevica na selu i ritual bajanja protiv vremenskih nepogoda", kaže Novakovićeva, koja je istoričar umjetnosti, prenosi Srna.

Ona je navela da je insipiraciju za ovaj film našla u istoriji umjetnosti i književnosti, te knjizi Janka Veselinovića "Slike iz seoskog života".

"Želja mi je bila da prikažem mikrokosmos i navedem gledaoce da se osvrnu na neke jednostavne stvari i obične ljude koji predstavljaju ljepotu života", istakla je autorka.

Njena je želja da nakon procedure oko nominacije za "Oskara" film bude prikazan u Bratuncu, što još nije izvodljivo zbog administrativnih procedura koje nalaže većina festivala na kojima je film prikazan.

Novakovićeva je naglasila da će film biti prikazan u Bratuncu čim se za to steknu uslovi.

Ona dodaje da je ovaj film u dobroj mjeri promijenio njen život.

Zahvaljujući učešću na festivalima proputovala je mnogo, što joj, istakla je, predstavlja posebnu draž jer ima osjećaj da sa sobom nosi svoje selo i predstavljajući ga pokazuje svoj identitet.

"Glavne glumice u mom filmu su dvije bake sa kojima sam čuvala ovce i najdraže mi je kada gledaoci osjete tu neposrednost, bliskost i dožive pravu emociju i pokažu da su na najbolji način osjetili filmsku priču", kaže autorka.