EK uvela zabranu, protjeruje šljokice i sjajila

Šljokice u kozmetici i razna sjajila trebali bi otići u istoriju nakon odluke Evropske komisije (EK) kojom se ograničava primjena mikroplastike koja se namjerno dodaje i ispušta iz proizvoda, zbog čega trgovci kozmetikom pripremaju akcijske prodaje takvih proizvoda.

EK je 25. septembra donijela mjeru kojom se u skladu sa zakonodavstvom EU  o hemikalijama (Uredba REACH) ograničava mikroplastika koja se namjerno dodaje proizvodima. Ta se mjera ne odnosi samo na kozmetičku industriju, nego ima i šire implikacije.

Ipak, u idućih 20-ak dana novo će pravilo biti najuočljivije upravo u trgovini kozmetikom. Kako je rekla Veronika Terzić iz koprivničke trgovine Pegot, specijalizovane za art, hobby i frizerski asortiman, oni su već počeli pripreme za akcijsku prodaju pojedinih kozmetičkih proizvoda koji sadrže mikroplastiku.

Upravo smo primili mail od poznatog proizvođača asortimana za nokte da se s tržišta do 16. listopada povlače svi proizvodi koji u sebi sadrže mikroplastiku. Popis proizvoda je zaista dugačak jer nisu u pitanju samo lakovi za nokte koji sadrže šljokice, nego i razni drugi dijelovi asortimana, npr. pigmenti i folije koji daju poseban sjajni izgled manikuri, a trenutno su vrlo popularni na tržištu - kaže Terzić.

Novim mjerama spriječiće se ispuštanje oko pola miliona tona mikroplastike u okolinu. Zabraniće se prodaja same mikroplastike te proizvoda kojima je namjerno dodana te se iz njih ispušta pri upotrebi. Za opravdane slučajeve primjenjuju se odstupanja i prelazne periode, kako bi se subjekti na koje se nova pravila odnose mogli prilagoditi.

Primjenjuje se široka definicija mikroplastike - obuhvata sve čestice sintetičkih polimera koje su manje od pet milimetara, a organske su, netopljive i otporne na razgradnju. Svrha je smanjiti emisije namjerno dodane mikroplastike iz što većeg broja proizvoda.

Neki od brojnih uobičajenih proizvoda obuhvaćenih ograničenjem su granulirani materijali za ispunu koji se upotrebljavaju na umjetnim sportskim površinama, kozmetički proizvodi u kojima se mikroplastika upotrebljava u razne svrhe, deterdženti, omekšivači tkanine, šljokice, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, igračke, lijekovi i medicinski proizvodi.

Prve mjere, primjerice zabrana za šljokice i mikrokuglice počeće se primjenjivati kad ograničenje stupi na snagu, za 20 dana. U drugim slučajevima zabrana prodaje primjenjivaće se nakon dužeg perioda, kako bi pogođeni učesnici imali dovoljno vremena da razviju alternative.

Odstupanja od zabrane prodaje vrijede za proizvode koji se upotrebljavaju na industrijskim lokacijama ili koji ne ispuštaju mikroplastiku, ali će njihovi proizvođači morati dati upute o pravilnoj upotrebi i zbrinjavanju tih proizvoda kako bi se spriječilo ispuštanje mikroplastike, prenosi Jutarnji.hr.

Tagovi: