Ekskluzivno istraživanje: Jelena Trivić ispred Dodika, Željka Cvijanović ispred Šarovića

Kandidat opozicije za predsjednika Republike Srpske Jelena Trivić ima podršku 47,2, a kandidat SNSD-a Milorad Dodik 44,9 birača, pokazuje istraživanje beogradske agencije Faktor plus koje je rađeno na teritoriji cijele Republike Srpske u periodu od 5. do 15. septembra na uzorku od 3.000 ispitanika.

Prema istraživanju koje u posjedu portala mojabanjaluka.info, kandidat DNS-a Radislav Jovičić ima podršku 3,2 odsto birača, kandidat SPS-a Neđo Đurić 1,6 odsto, dok bi za nekog drugog glasalo 3,1 odsto birača.

Kada je riječ o izborima za srpskog člana Predsjedništva BiH, kandidat SNSD-a Željka Cvijanović ima podršku 35,7, a lider SDS-a i kandidat opozicije Mirko Šarović 29,8 odsto birača. Za lidera i kandidata DNS-a Nenada Nešića glasalo bi 3,3 odsto birača, a za kandidata SDP-a Vojina Mijatovića 2,5 odsto. Za razliku od trke za predsjednika RS gdje su se birači već opredijelili i gdje je odgovor da bi glasali za nekog drugog dalo samo 3,1 odsto ispitanika, u trci za člana Predsjedništva BiH ima 7,5 odsto neodlučnih, čak 10,8 je dalo odgovor „neko drugi“, a 10,4 odsto ispitanika ne zna ili nema stav za koga će glasati.

Što se tiče stranaka, najveću podršku i dalje ima SNSD za koji bi glasalo 27,1 odsto birača, a slijedi SDS sa podrškom 17,9 i PDP kome bi dalo glas 15,1 odsto birača. Četvrta stranka po snazi je Ujedinjena Srpska za koju se izjasnilo 5,8 odsto, a peta probošnjačka koalicija Pokret za državu koja ima podršku 5,5 odsto birača.

Interesantno je da su sve ostale stranke ispod cenzusa od tri odsto, a najbliži prelasku cenzusa su DNS za koji se izjasnilo 2,9 odsto i SP sa podrškom 2,8 odsto birača. Slijede Demos sa 1,4, SPS sa 1,3 i Lista za pravdu i red Nebojša Vukanović sa 1,2 odsto podrške. Hrvatska koalicija Banja Luka HDZ BiH – HDZ 1990 ima podršku jedan odsto birača, a NPS Darka Banjca 0,8 odsto. Neodlučno je 4,4 odsto ispitanika, nije željelo da odgovori 5,6, a u kategoriji „ne bi glasalo“ ostalo je 7,2 odsto ispitanika.

Od ukupnog broja od 3.000 ispitanika na pitanje „da li biste izašli na izbore“ pozitivan odgovor dalo je 53,6, a negativan 46,4 odsto ispitanika.

Istraživanje možete pogledati na OVOM LINKU. 

D. Momić