FIFA pokreće postupak i protiv Urugvaja

​Disciplinski komitet Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) najavio je danas pokretanje postupka protiv Ugrugvaja, kao i nekoliko igrača nakon incidenata na utakmici protiv Gane.

Urugvaj je u trećem kolu grupne faze takmičenja pobijedio Ganu sa 2:0, ali je zbog lošije gol razlike u odnosu na Južnu Koreju završio kao treći u grupi i eliminisan je sa SP.

Istraga će se fokusirati na moguće povrede članova 11 (uvrijedljivo ponašanje i kršenje principa fer-pleja), 12 (neprilično ponašanje igrača i zvaničnika) i 13 (diskriminacija) od strane Urugvajske federacije.

Urugvajski igrači Hose Himenes, Edinson Kavani, Fernando Muslera i Dijego Godin su predmet odvojenog postupka zbog potencijalnog kršenja članova 11 i 12.

Ovi igrači su žestoko reagovali prema sudiji ovog meča, nakon posljednjeg sudijskog zvižduka. Urugvaju je nedostajao jedan gol kako bi se plasirao u osminu finala.

Nijemac Daniel Sajbert, glavni sudija meča, konsultovao je VAR u 57. minutu meča zbog potencijalnog prekršaja nad Darvinom Nunjezon u kaznenom prostoru, ali nije dosudio penal.

Igrači su poslije meča okružili i vrijeđali sudiju, a Kavani je prilikom izlaska sa terena udario i oborio ekran koji sudija koristi u slučaju VAR provjere, prenosi "BeIn Sports".

nezavisne.com