Funkcije Dorićeve pod lupom tužioca

Predmet koji se odnosi na imenovanje Andree Dorić, a koja je, po sopstvenom priznanju, uz podršku partije došla na funkciju izvršne direktorice "Puteva Republike Srpske" i članice UO Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF), pod lupom je Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka.

Taj predmet je dodijeljen u rad postupajućem tužiocu, koji će preduzeti sve zakonom propisane radnje iz svoje nadležnosti, rečeno je Nezavisnim iz ovog tužilaštva.

Ovo tužilaštvo je 11. avgusta zaprimilo prijavu Milka Grmuše, odbornika u banjalučkom parlamentu, koju je podnio protiv nepoznatog lica, a zbog više krivičnih djela, uključujući i povredu prava pri zapošljavanju.

Sudeći po Grmušinim riječima, slučajem “Dorić”, zbog kojeg je ogorčena javnost, baviće se i Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH.

Institucija ombudsmana za ljudska prava će pokrenuti tri predmeta radi ispitivanja nezakonitih imenovanja u javnom sektoru. Konkretno, riječ je o predmetima koji će ići prema nadležnim tužilaštvima, JP ‘Putevi Republike Srpske’ i APIF u vezi s partijskim imenovanjima u ovim subjektima – naveo je Grmuša nakon sastanka s ombusmanom za ljudska prava.

Kako je dodao, Institucija ombudsmana za ljudska prava će podržati aktivnosti koje je sa saradnicima pokrenuo u vezi sa svim nezakonitim imenovanjima u javnom sektoru.

Institucija ombudsmana za ljudska prava će i sama pozvati sva nadležna tužilaštva na javni sastanak o ovoj temi. Zahvalan sam na brzoj reakciji ombudsmana za ljudska prava i nastaviću da pritišćem sve nadležne dok se žito ne odvoji od kukolja, a zakon ne bude iznad svega – naveo je Grmuša.

Istovremeno, ostali smo uskraćeni i za komentar Dorićeve, koja je narodna poslanica, a nosi politički dres Socijalističke partije.

Ne bih ja davala izjave povodom toga – rekla je Dorićeva.

Ona je, podsjetimo, nedavno izazvala bijes i ogorčenje javnosti, kada je pred televizijskom kamerom priznala kako je došla do dvije fotelje.

Ja sam delegirana na mjesto izvršne direktorice u ‘Putevima RS’ ispred svoje političke opcije i naravno da je to prihvaćeno. S druge strane, imala sam i konkurs u APIF, isto je bila podrška partije i to se desilo, tako da sam ja na te dvije funkcije iz tog razloga – navela je tada Dorićeva.

srpskainfo.com

Tagovi: