Grčka pojačava mjere nakon alarmantnog rasta broja zaraženih

Grčka je danas najavila da će pojačati mjere kako bi infekcije bile pod kontrolom nakon alarmantnog povećanja broja novih slučajeva.

Među tim mjerama je skraćenje vremenskog okvira u kojem će putnici morati da ispune obrasce za lociranje putnika (PLF) prije ulaska u zemlju, prenio je Gardijan.

Obraćajući se novinarima, portparol vlade Stelios Pecas rekao je da će obrazac morati da se preda 24 sata prije ulaska u zemlju, a ne 48 sati kao ranije.

Novi vremenski okvir usmjeren je na poboljšanje validnosti i svježine podataka koji se navode na obrascima.

Nagli skok slučajeva virusa korona koji su "uvezeni" dolaskom putnika u zemlju i nepoznate provenijencije u zemlji alarmirao je vlasti, koje su do sada bile hvaljene za uspješno rješavanje pandemije.

Do sada u Grčkoj su registrovana 3.803 slučaja virusa korona i 193 smrtna slučaja.

Međutim, od ublažavanja ograničenja kretanja početkom maja i ponovnog otvaranja granica 1. jula, stopa zaraze znatno se povećala, a neki stručnjaci izražavaju bojazan da bi se zemlja mogla naći usred "drugog talasa".

Pecas je rekao i da Vlada razmatra zabranu vjerskih festivala kojima prisustvuju stotine ljudi u selima i na ostrvima širom zemlje do kraja jula, intenziviranje testiranje na kopnenim granicama i proširenje testiranja na sezonske radnike iz susjednih zemalja.