Hrustemović nije više selektor BiH

Nakon što se najtrofejnija bh. selekcija, reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci, s Paraolimpijskih igara u Tokiju vratila "samo" sa bronzanom medaljom, petnaestak dana kasnije Savez sjedeće odbojke BiH donio je odluku da razriješi dužnosti dugogodišnjeg selektora Mirzu Hrustemovića.

Nejasno je šta je razlog za ovakav potez, u saopštenju SSO BiH stoji da je na online sjednici, koja je održana 16. septembra, donesena odluka da se Hrustemoviću uruči otkaz, ali ne i zašto.

I dok iz SSO BiH ne žele da detaljišu o razlogu raskida saradnje s čovjekom koji je selektor BiH još od 1999. godine i s kojima je bh. sjedeća odbojka osvajala olimpijska, svjetska i evropska zlata, on sam kaže da je želio da napravi određene pomjene u ekipi i podmladi je. I tu je nastao problem.

"Želio sam da napravimo smjenu generacija kako bi nove snage nastavile istim putem kojim smo mi išli. Samo tako se može osigurati da nam i budućnost bude trofjena kao i prošlost. Imao sam cilj da stariji igrači preuzmu ulogu savjetnika i usmjere mlade u pravom smjeru. Na taj način bismo izgradili kvalitetnu bazu za nove uspjehe. Jednostavno moramo mladim igračima dati više prostora i prilika da sakupe iskustvo i stasaju u prave igrače", kaže Hrustemović i dodaje: "Ispostavilo se to nije svidjelo nekim starijim igračim, koji su inicirali moju smjenu. Umjesto da guraju mlade snage, oni im nameću pritisak i guše odbojku, što nikako ne može da donese dobro ovom sportu".

Kaže da bronza sa POI u Tokiju definitivno nije razlog smjene, jer je prije odlaska rečeno da je svaka medalja veliki uspjeh. U izjavi za N1 Hrustemović je za smjenu optužio iskusne igrače Dževada Hamzića, Ismeta Godinjaka i Asima Medića, uz opasku da je sve predvodio kapiten bh. tima Sabahudin Delalić.

"Naši igrači bi da igraju još, ali svima je jasno da godine čine svoje. Hamziću su već 53 godine, ostali su svi blizu 50. Misle da će njihovim odlaskom odbojka da stane, ali neće", naveo je Hrustemović.

Kako se nezvanično saznaje, njegovu poziciju će preuzeti Ifet Mahmutović, aktuelni selektor muške odbojkaške reprezentacije i trener odbojkaša sarajevske Bosne. Pred sjedećim odbojkašima su pripreme za Evropsko prvenstvo od 17. do 23. oktobra u turskom Kemeru.

Reprezentacija u sjedećoj odbojci je najtrofejnija selekcija BiH jer u svojim vitrinama imaju dva paraolimpijska zlata (2004. i 2012), tri svjetska i devet evropskih zlatnih medalja.

Tagovi: