I posrednici za fantomske firme prijavljeni na lažnim adresama

Posrednici u otvaranju firmi u Banjaluci, preko kojih državljani Slovenije izbjegavaju plaćanje visokih poreza u deželi, vode pravi mali rat za svakog klijenta. Prema saznanjima portala CAPITAL, konkurencija je sve žešća, pa se u borbi ne biraju sredstva.

Pored kontroverznog slovenačkog biznismena Roka Snežiča, još nekoliko organizatora i posrednika su uočili Banjaluku kao atraktivnu destinaciju za zaradu.

To su preduzeća “Lerona”, “Vizija-računovodstvo”, “Spinosa” i brojne druge.

Snežič je prema saznanjima CAPITAL-a u januaru ove godine upravo prijavio firmu “Spinosa” Inspektoratu Republike Srpske, jer se preduzeće ne nalazi na adresi na kojoj je prijavljena.

Tržišni inspektor je provjerio navode iz prijave, izvršio kontrolu i utvrdio kako su informacije tačne. “Spinosi” je ispostavio kaznu od 5.000 maraka, a odgovornom licu u firmi 500 maraka.

Snežič za CAPITAL tvrdi kako je on jedan od rijetkih koji posluje legalno, ali da je u javnosti predstavljen na negativan način, pogotovo u Sloveniji.

Sat savjetovanja košta 700 KM

Prema njegovim riječima, sav posao sa klijentima koji žele da otvore firmu u Banjaluci ili BiH on dogovara u Sloveniji, gdje plaća i porez za svoje usluge.

Ja naplaćujem savjetovanje koje košta 350 evra po satu. Nakon sastanka uputim ljude u Banjaluku gdje im dam adresu od nekoliko notara i računovođa koji im otvore preduzeće i vode sasvim legalan biznis. Sa druge strane, nelojalna konkurencija kao što je “Spinosa” vozi ljude po Banjaluci i zaračunava im brojne troškove, a preduzeća prijavljuje na fiktivne adrese, kao što su i sami na jednoj takvoj”, kaže Snežič.

Kompletan tekst pročitajte na portalu CAPITAL: