Igor Hemun prvi doplivao do Časnog krsta

U Gornjim Palačkovcima kod Prnjavora, na lokalitetu Mitrića mlin, održano je tradicionalno plivanje za bogojavljenski Časni krst. Na ovom događaju učestvovalo je dvadeset plivača, a  organizatori su bili opština Prnjavor i parohija Palačkovačko – Smrtićka.

Ove godine zbog aktuelne epidemiološke situacije ovogodišnje plivanje pratio je manji broj posjetilaca.

Najhrabriji i najodlučniji, kojima niske temperature nisu predstavljale prepreku, zaplivali su hladnim vodama Ukrine. Među njih dvadeset, istakao se Igor Hemun koji je prvi doplivao do Časnog krsta za šta je nagrađen zlatnim dukatom. Ističe da njemu, ali i drugim učesnicima, ovaj praznik stvara posebnu radost u duši.

Hemun ističe da prvi put učestvuje na plivanju, ali se nada da će to biti i naredne godine.

Bogojavljenje je jedan od najvećih hrišćanskih praznika, jer se smatra da su se u trenutku krštenja prvi put zajedno pojavili Otac, Sin i Duh Sveti, čime je prvi put objavljena tajna Svete Trojice, poručio je protonamjesnik Mićo Gojković je koji je obavio blagosiljanje vode.

Podsjeća da se plivanje za Bogojavljenje na ovom lokalitetu organizuje već devetu godinu zaredom.

Ovoj tradicionalnoj manifestaciji je prisustvovao i načelnik opštine Prnjavor Darko Tomaš koji navodi da je ovaj praznik veoma značajan za ovu lokalnu zajednicu. On je čestitao svim učenicima na snazi i odvažnosti.

Za sve učesnike ovogodišnjeg plivanja za časni krst, uručeni su prikladni pokloni, među kojima se ističu zahvalnice.

TV K3 

Tagovi: